Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: március 20, 2016

Harkányi Endre

Kép
Jászai Mari-díj Érdemes művész Ajtay Andor-emlékdíj A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje Ruttkai Éva-emlékdíj Kiváló művész Gundel művészeti díj Örökös tag a Halhatatlanok Társulatában Kossuth-díj

avilágurai

Kép

Figaro

Kép
Ha híres magyar bűvészekre keresünk rá, bizony nem sok nevet dob ki a „gugli”. Pedig hajdan több tucat komoly és nemzetközileg elismert bűvészünk élt és dolgozott szerte a nagyvilágban, de többségük névtelenül lépett át az árnyak birodalmába.

weisserik

Kép
Bernard Shaw szerint a leggyakrabban emlegetett nevek: Jézus, Sherlock Holmes és Houdini. Az utóbbi lesz ma főhősünk, aki szegről-végről magyar származású. Ezt ugyan sokáig tagadta, de a tények makacs dolgok. 1874. március 24-én Budapesten a VII. kerület Rákosárok út 1. szám alatt megszületett Weiss Sámuel rabbi és Steiner Cecília első fiacskája - Weiss Erik. A család hamar Amerikába költözött, s nem túl jó körülmények között, de megéltek valahogy. A kisfiú korán megismerkedett a mutatványos világgal, s még tizenéves volt, amikor elhatározta, ő lesz a kártyatrükkök királya. Rengeteget gyakorolt, s a cirkuszosoktól, mutatványosoktól kapott tanácsok alapján nem csak a szellemét, hanem a testét is trenírozta. 17 évesen kezdte használni a Houdini művésznevet nagy példaképének Jean Eugène Robert-Houdin francia bűvésznek állítva emléket. Később egy mutatványosnál látta az első szabadulós trükköt, amit átvett és csakhamar tökéletesre fejlesztett. 1893-ban vette feleségül partnernőjét, vel

Vadnay

Kép
Amikor született, még nem volt a mai nap a költészet világnapja. A naptár az 1904-es esztendő márciusának 21-es napját mutatta.

A költészet világnapjára

Novella, dráma, vagy teleregény? Nem vagyok afféle csókos legény, kinek megírni mindezt érdekében állna, mögöttem nincs senki, ki beprotezsálna.

A Bezoár-kő

Kép
A Kis-Ázsiában szabadon élő Bezoár kecskék gyomrából időnként furcsa kövek kerültek elő, melyek nagy tiszteletnek örvendtek, hiszen úgy tartották róluk, hogy megvédenek a mérgezéstől, s más nyavalyáktól.

Szünidei Matiné

Kép
A tavaszi szünet első napján óvodásoknak és kisiskolásoknak.