Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: január 6, 2013

Busz

Kép
Buszjegy, buszbérlet. A jegy és a bérlet szavak előtt ugyan mit is jelent, honnan származik pontosan a busz szó. A keletkezése -tulajdonképpen- 1829. június negyedikére tehető, helyszíne: London. Ekkor indult el a városi tömegközlekedés őse a ló-vontatta társaskocsi az omnibus. A szó egy összetett latin kifejezés, melynek jelentése: mindenkinek. A bus igazából egy többeshatározói rag csupán, ami idővel önálló főnévvé alakult.

Drakon

Kép
Időszámításunk előtt 620 körül, Athénban járunk. Ekkor tevékenykedik Drakón, a híres vagy hírhedt törvényhozó, aki oly szigorú törvényeket hozott, hogy még a lustaságot is halállal büntette. Mindezek ellenére Drakón nagy népszerűségnek örvendett. Akkor tájt a politikusok vagy hadvezérek esetében komoly elismerésnek számított az a köszöntési mód, ha a nép rájuk dobálták ruháikat. Drakónnak ez lett a veszte. Aigina szigetén vendégeskedett, amikor a színházban megjelenve oly nagyon ünnepelték, s oly sok ruhát dobtak rá, hogy a törvényhozó leroskadt a súly alatt és megfulladt. Lám csak: a népszerűség időnként halálos is lehet.

Filippo Lippi

Kép
A Madonna és a gyermek - ez annak a képnek a címe, melyet a híres karmelita szerzetes, festő: Fra Filippo Lippi (1406-1469) alkotott. A mester művészetével stílusteremtő alkotások születtek, melyeket a képzőművészet quattrocento-nak nevez. Ez a világos életöröm, a kissé profánabb megfogalmazás később Botticelli művészetében köszön vissza. Ez az alkotás kb. 1445-ben született. Firenzében dolgozott épp, egy freskót készített a katedrálisnak, amikor az apácák között megpillantott egy gyönyörű, ifjú leányt. A neve: Lucrezia Buti. Engedélyt kért a rendfőnök asszonytól, hogy Lucreziát a Madonna modelljeként használhassa. Az engedélyt megadták, s így a kép megszületett. Ám az alkotó és a modell között történt még más is, melynek kifejtését talán csak az illem akadályozza. Legyen elég annyi, hogy a festmény elkészülte után -otthagyva csapot-papot- megszökött az ifjú apácával. Jeee!

Fish

Kép
„Mindig bennem volt a vágy, hogy másoknak fájdalmat okozzak, és ők pedig nekem. Mindig élveztem mindent, ami fájdalommal járt.” Edward Budd, elhatározta, hogy munkát vállal. 1928. május 25.-én feladott egy hirdetést a New York Worldben: „Fiatal 18 éves fiú állást keres. Edward Budd, 15. utca 406” Csakhamar megjelent náluk egy kedves arcú, ősz hajú, bajuszos, idős úr és munkát kínált a fiúnak. Frank Howardként mutatkozott be, s csakhamar összeismerkedett a család minden tagjával, így a tíz esztendős, gyönyörű Gracievel is. Néhány nap múlva újra a Budd családnál vendégeskedett az idős úr. Ebéd után nyájasan invitálta a családot, jöjjenek el vele az egyik gyermekének a születésnapi partijára. Végül csak a kis Graciet vitte magával azzal az ígérettel, hogy este kilencre bizonyosan visszaérnek. A kislányt soha többé nem látták. A rendőrség nyomozott, de -szokás szerint- nem talált semmit. A korábbi esetekkel, melyekben szintén gyerekek tűntek el, nem hozták kapcsolatba. Pedig tehették

Szőrös-kopasz

Kitört a háború! Elkerülhetetlenül! A harcok kimenetele szinte megjósolható volt. Egy nagy birodalom szerette volna bekebelezni a hozzá képest apró államot. 878-at írunk ekkor, a támadó a frank birodalom, az áldozat Katalónia. Ám a terv nem sikerült, s végül a rövid, de annál véresebb csaták után megtörtént a békekötés is. A frank királyt így hívták: Kopasz Károly. Katalónia fejedelme pedig ezt a nevet viselte: Szőrös Wilfred.

Országatya

Kép
Dr. Francesco Saverio d' Ayla olasz politikus különös helyzetbe került. Teljesen elszegényedett. Oka talán a becsületesség lehetett, hiszen köztudott, hogy a politikusok, parlamenti képviselők hatalmas merítőkanállal adagolnak a közös kondérból, ha a saját tányérjuk a tálalás végpontja. Ismerős, ugye? Ám Saverio d' Ayla úr a szegénység keserű kenyerét ette volna, ha nem támad egy nagyszerű ötlete. Az olasz parlament tagjaként ingyen utazott az olasz vasútvonalakon, így aztán -lakásproblémáját megoldva- a vonatokon élt. Az étkezőkocsiban jóllakott, igénybe vehette a hálókocsik nyújtotta kényelmet. A menetrend ismeretében pedig barátai, párthívei meglátogathatták, illetve levelet is küldhettek neki.  Ám az országatya azért arra mindig ügyelt, hogy csak és kizárólag első osztályon utazzon.

Tenisz

Kép
2012 nyarán nagy élvezet volt a londoni olimpiai közvetítéseket látni. Csak a végtelenül unalmas teniszmérkőzések tudósításakor került elő a készülék irányítója. A körbenyalt és túlértékelt „teniszcsillagok” nem olyan érdekesek, ellentétben más sportágak küzdőivel, akiknek ha megjelenik egy izzadságcsepp a homlokán, nem ugranak szolgák a segítségükre, mint a teniszezőknél. Apropó tenisz! A legelső teniszmérkőzést 1894-ben rendezték Koreában, az angol nagykövetség mögötti füves pályán. Díszvendégként jelen volt Ko Dzsong király és Min királyné. Mivel igen meleg nap volt, a királyné meg is jegyezte: Bolondok ezek az angolok! Ebben a melegben hogy megizzadnak, ahelyett, hogy a szolgáikat ugráltatnák?!

Pompadour

Kép
Madame de Pompadour (1721-1764)  XV. Lajos francia király szeretőjeként vált ismertté. Számos irodalmi, zenés és képzőművészeti alkotás született róla. Okos, felvilágosult, a művészetekben, tudományokban, politikában jártas asszony volt, aki gyakorta befolyásolta a király döntését. Eredeti neve Jeanette Antoinette Poisson. Ez csak azért érdekes, mert e hölgy volt az első Franciaországban, aki a szalonjában egy kerekded üvegedényben aranyhalakat tartott. A Poisson név jelentése ugyanis: hal.

Pénz! Pénz! Pénz!

Kép
„Mi kell a háborúhoz? Pénz, pénz és megint csak pénz!” E mondást az itáliai származású hadvezér Raimondo Montecuccoli nevéhez köti a nem hivatalos történetírás, mely 1821-ben rögzíti először írásban egy bizonyos Grassi tollából. S bizony, nagyot téved! A mondat eredetije 1499-ben született. XII. Lajos francia királynak volt egy Trivulzio nevű itáliai zsoldosvezére. Mikor a király megkérdezte tőle, hogy a francia hadseregnek mire lenne szüksége ahhoz, hogy meghódítsa Milánót, a vezér így válaszolt: Három dolog szükséges, felség! Dénárok, dénárok és ismét csak dénárok! Erről 1607-ben, egy Velencében megjelent könyv számolt be, elragadva Montecuccoli nevétől, szájától e legendává nőtt mondatot.

Móricz

Kép
Az idei évtől szabad felhasználásúvá vált Móricz Zsigmond minden műve. Ez aztán annyit jelent, hogy a legszörnyűbb vadhajtásokkal lehet meggyalázni bármely alkotását, ahogy ezt teszik nap-mint nap nagy íróink műveivel, gagyiszar „mjuzikeliasítással” és más torz átdolgozással. Ám merészség kell kimondani, hogy a császár meztelen, vagyis a hivatalos, politikai támogatottságot is élvező kultúrsznob főcsapáson haladó aberráció:  főbenjáró bűn és csodálatos irodalmunk, művészetünk megcsúfolása. Arról már nem is beszélve, hogy ezzel porig alázzák az eredeti szerző emlékét, tehetségét. Most aztán jöhetnek a Móricz művek újabbnál újabb szétbarmolt, kibelezett variánsai, technozenével vagy épp tűzoltózenekarosítva, viccbe-szedve, zanzásítva, vaginamonológizálva, findusos meztelen bábosított kamaszos semmivel. Hajrá! Pusztítsuk továbbra is értékeinket, s mikor már ezt is tönkretettük és kiárultuk - fütyülhet a lábunk alatt az idegen szél. De Móricz Zsigmondról van egy kedves anekdota is fémver

Szürke barát

Kép
A XVII. században járunk, Európában dúl a harminc éves háború, melynek hátterében Richelieu bíboros és hűséges munkatársa, eminence grise vagyis egy pap, a szürke eminenciás áll. A feneketlen lelkű kapucinus barát az, ki valójában a szálakat mozgatja. Egyházi és világi vezetők ugrálnak úgy, ahogy Joseph Tremblay -mert így hívják e szürke kámzsába bújt papot- fütyül. Hosszú, őszes szakállát simogatva, nyájas beszéddel, ígéretekkel kijátszik mindenkit. Sosem lép a fényre, nem tolakszik előre. Szerényen meghúzódik a háttérben, szürke eminenciásként -úgy tűnik- mindig jót akar. Ám hogy valójában mik a tervei, az a szürke csuhájának kámzsája mögött marad. De találunk szürke csuhásokat a XIV. század Magyarországán is. E ferencesrendi szürke barátok kiválóan értettek a gyógyfüvekhez. Ezeket aztán a Badacsony vidékén termett szőlőből készült borba rakták, hogy kiváló gyógy-esszenciákat alkothassanak. Ebből született a bor neve is: Badacsonyi Szürkebarát. Gondoljunk erre is, ha poharunkból e h