Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: január 12, 2020

Mindenki fotográfus

Kép
De tényleg. Igazából erre akkor kezdtem gyanakodni, amikor megtudtam, hogy egy régi ismerősöm, akit kedvelek, valójában fotográfus és költő. A mobillal készült fekete-fehér fotóit elnézve elbizonytalanodtam. Lehet, hogy mindenkiben ott lapul egy eredeti fotográfus? S igen! Még bennem is? Hát, valaki lapul, de néhány évtized nem volt elég kiderítenem, hogy kicsoda, vagy inkább: kicsodák.

Csillagok, csillagok, Michelin csillagok...

Kép
Az 1800-as évek végére kialakult egy utazási komfortigény, ami magával hozta a gumiabroncsos kerék használatát. Először John Boyd Dunlop állt elő egy lehetséges alternatívával, de az abroncs szerelhetősége igen nehézkes volt. Aztán 1891-ben a Michelin testvérek piacra dobták a könnyen szerelhető, belsőgumis abroncsot, s ezzel technikatörténelmet írtak.

A legnagyobb Molnár

Kép
Fel sem tudnám sorolni, hány újságcikket, kritikát, esszét, prózai és színpadi művet írt, hány forgatókönyvet, melyekből világhíres rendezők alkottak filmet Hollywoodban. Volt olyan év, amikor párhuzamosan egyszerre 14 darabját játszották szerte a világon. Babits lenézte, Ady nem szerette, de tisztelte, a világ pedig imádta. Soha nem másolt senkit, történetei mindig frissek, roppant eredetiek voltak, színpadi hatásai pedig tökéletesek. Egyszerűen tudta, hogy egy szereplőnek mikor mit kell mondania, hogy elérje a kívánt hatást.