Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: március 3, 2019

Charvolant a sárkányjárgány

Kép
1822. január 8-án George Pocock nevű angol tanár kirándulni vitte a családját. Mivel az első autóra még 64 évet várni kellett, ezért hagyományos kocsival indultak neki a 182 kilométeres útnak, ám a jármű elé, -amit tervezője Charvolant buggy nak nevezett-  nem lovakat fogtak be, hanem...

Féltekék

Kép
Az Indexen megjelent: 2019. március 1. A jellemzően áltudományos világ úgy tartja, hogy agyunk működésében élesen elkülöníthető a jobb illetve bal oldal tevékenysége.

Felix Hoffmann, a kis huncut

Kép
A fehér fűzfa porrá őrölt kérgét már az ókori egyiptomi orvosok is használták fájdalom- és lázcsillapításra. Két alapvető probléma merült fel vele kapcsolatban: rohadtul keserű íze volt és hosszabb távon iszonyatos gyomorfájdalmakat okozott. Így aztán -bár elismerték és méltatták hatékonyságát- csak nagy szükség esetén alkalmazták.

Hol van egy jó lakatos?

Kép
Hol van egy jó lakatos, ki munkájában szabatos? Amit csinál, ahhoz ért is, keresem, de miért is?! Néhány állvány kellene, nem kell túl sok vas bele, nem kerek, de szögletes, működése ötletes, néhány csavar és horog, s a cucc végre nem forog. Ám nincsen ilyen lakatos, helyette csak nagyokos, vállalkozó, fusi-bácsi, vagy biztosan krahácsi, ám ha Győr-tájt akadna, lenne rá egy kis manna, persze pénzre gondolok, számla is kell, -annyit mondok-, hogy a NAV se legyen tétlen, csak az fél itt, aki vétlen. Keresek, de nem lelek, elfogytak a mesterek, lassan nincs itt senki más, csak sok-sok tücsök-diplomás, ki mindenhez ért remekül, csak a munkától menekül, meg értelmiség, de esze semmi, diplomája diliflepni, nincs szakmája, nincsen útja, nincs jövője, nincsen múltja. Ha valaki tud egy lakatost, szóljon nekem hamarost, s teremtek belőle bálványt, ha készít néhány állvány, mi nem kerek, de szögletes, s működése ötletes, és hirdetem őt úton s szegleten, csak e

Dzsihaddelhadd

Kép
Tudom, hogy az „Előre szólok, hogy...” kezdetű mondatokra mindig beindul a hátsó gondolkodási mechanizmus, s ott is elméletek születnek, ahol a megtörtént események már rég igazolták az eredeti gondolat tényként való elhelyezését.

Az Edwin Smith Papyrus

Kép
Edwin Smith egy unatkozó, amerikai, amatőr egyiptológus volt, vagyis az egyiptomi piacokat járva összevásárolt egy csomó cuccot és elvitte haza, hogy valamilyen ócska mesébe csomagolva jó pénzért eladja azokat.

Salamon Béla

Kép
1885. március 4-én született az örök kisember, minden helyzetben a túlélésre játszó városlakó, a kiváló komikus, író, direktor : Salamon (Saly) Béla.

Halotti beszéd

Kép
Ha Miskolctól még egy picit észak felé utazunk, akkor

Hamupipőke üvegcipellője

Kép
Hol volt, hol nem volt,