Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: május 6, 2018

Münchhausen báró csodálatos utazásai

Kép
Gyermekkorom egyik kedvenc képregényfüzetének a Mosaic egyik lapjáról köszön vissza az ágyúgolyón utazó, kalapját vidáman lengető figura.

Az első nyilvános focimeccs

Kép
A legelső hivatalos focimeccs Magyarországon 1896. november elsején volt, ahol is az 1885-ben alakult Budapesti Torna Club frissen alakult labdarúgó szakosztályának két csapata mérte össze erejét. Mérsékelt volt az érdeklődés, de a tornaklub vezetősége egy önálló, első magyar futballcsapat felállítását tűzte ki célul. Nem is kellett sokáig várni, mert 1897. február 8-án a Millenáris pályán belekezdtek az edzésekbe. Május 9-én pedig -már jelentősebb érdeklődés mellett- megtartották az első nyilvános focimeccset is.  Október 27-én a csapat megvívhatta első nemzetközi meccsét az osztrák Vienna Cricket and Football Club játékosaival szemben. Ezzel indult a csodálatos magasságokba ívelő magyar futball története, mely -valljuk be őszintén- mára csúfos állapotban vergődik. Ha nem pumpálnának bele milliárdnyi közpénzt, adóforintokat, akkor el is lehetne tisztességgel temetni.

Ügyfélkapu - avagy a vakond nadrágja

Kép
Bizonyára sokan ismerik azt a kedves mesét, melyben a kisvakond egy szép, zsebes nadrágot szeretne. A lentől indul a sztori és hosszú-hosszú tortúra és számtalan állomáshely után végül felveheti a szép, zsebes nadrágot. Ám ez egy mese, mely abban különbözik a valóságtól, hogy a végén a jó jól jár. Az élet azonban más izgalmakat tartogat.

Örömóda

Kép
Schiller Örömódája  - An die Freudeaz- az általa szerkesztett Thalia című irodalmi lapban jelent meg 1796-ban.

Penny Black

Kép
1840-ig az Egyesült Királyságban és másutt is a postai szolgáltatást kizárólag készpénzben fizették.

A Hindenburg katasztrófa

Kép
LZ129