Ragnarök - 2014.02.22.

Már csak 20-at kell aludnunk, s eljő Ragnarök, a világ pusztulása.
Legalábbis a viking/germán mitológia szerint. Odin és Loki harcában nem csak maguk az istenek, s csatlósaik, de minden elpusztul, s örök tél köszönt a világra.




 E jövendölés kb. 1000 körül született a viking Edda-versekben, melyeknek írásos rögzítése kétszáz évvel ezután történt meg Snorri Sturluson izlandi költő, történetíró munkája révén. Ebből megtudható, melyek a nagy háború előzményei, s bepillantást nyerhetünk a csata eseményeibe.



Így tudhatjuk meg azt is, hogy kiszabadulnak Loki gyermekei, s végső csatája során: Fenrir, -aki egy hatalmas vérszomjas farkas, s Loki fia- legyőzi Odint a viking főistent. Ezzel a világnak „kampeca” lesz.

Mindezt persze a világvége-mániások a hihetőség kedvéért valós eseményekkel próbálják alátámasztani. Előjelnek tekintik -a jövendölés szerint- a „határok leomlását”, ami szerintük az Internetet jelenti.
Aztán a meteorológusok által ismertetett csökkenő naptevékenységet, mely kifejezetten kemény hideg telet jósol. (Ma éppenséggel volt belőle ízelítő.)
Harmadik előjelként tartják számon a Kaliforniai partoknál partra vetett két óriási halat, mely szerintük Jormungand, -a tengeri kígyó, s Loki másik gyermeke- kiszabadulásának biztos jele.

A világvége-üzletben mindig is nagy vagyonok keletkeztek. Időről időre felbukkantak, s felbukkannak önjelölt próféták, akik a végítélet napjával fenyegetve a megváltást hirdetve sokakat becsapnak, megkárosítanak. Aztán a szerzett nagy vagyonnal már könnyedén kibújnak a törvény alól.

Nos, hogy 2014. február 23.-án felkel -e a Nap, köszönt -e minket Odin főisten? Az hamarosan kiderül. De amint már írtam egy korábbi világvége nap elé: „A világvége már zajlik egy ideje. Szép lassan beosont a nyitva felejtett hátsó ajtókon. Úgy ám!”>>>

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon