Sajtósniccer - Oh, Laa. Laa. vagyis: új nevet kap a Telenor




Amióta mobiltelefont használok, azóta nem váltottam szolgáltatót. A szolgáltató változott és minden alkalommal átpasszolt az új társasághoz. Valaha Pannon GSM volt a cég neve, melyben legalább érzékeltették, melyik országhoz is tartozik. Aztán Telenorrá változott, s nem csak a névnek nem örültem, hanem az egyre lefelé tendáló minőségnek, miközben az árak szépen lassan egyre feljebb kúsztak. Két éve a norvégok is továbbadtak rajta és egy „cseh” privatizációs „zsonglőr”, Petr Kellner milliárdos vette meg a Telenor keleti befektetéseit. A név egyelőre maradt, de sajnos a minőség is. Nekünk ez is jó. Nem?




Ide kívánkozva elmesélek egy személyes történetet. Néhány évvel ezelőtt vendégeskedtem a sógoroknál, vagyis átmentünk Ausztriába. Abban az időben egy szerény, faék egyszerűségű telefont használtam, amivel sok problémán akadt. Ámde! Átérve az osztrák határon ez a „bucsubalőhető” készülék átváltott az ottani szolgáltatóra és tökéletesen működött. Helyreállt a jel vétele, a hangminőség kristálytiszta lett. De néhány óra múlva, mikor hazaértünk és visszaváltott Telenorra, a szolgáltatás minősége visszaesett a béka popója alá. Akkor megértettem, hogy minket itt nagyon csúnyán átba*nak. Ugyanezt erősítette egy szlovák felháborodás és vizsgálat, ami komoly kérdéseket vetett fel. A nyugatról a keleti blokkba érkező termékek nem ugyanazt a minőséget képviselik, mint például egy berlini üzletben. A név ugyanaz, de itthon a termék hitványabb és drágább. Persze a dolog annyiban maradt hiszen... hiszen...


A megállapodás szerint hamarosan ismét nevet vált a szolgáltató. Kicsit reménykedtem, hogy a mai digitális világban simán megoldható, hogy az országhatáron belül valamilyen magyar nevet kap a cég itteni része, de nem, ez csupán egy ábránd, hiszen ehhez már komoly számítástechnikai szakemberek kellenének, de azok meg régóta inkább Bitcoint, Etereumot vagy valamilyen egyéb digitális pénzt bányásznak és bányásztatnak valahol. Meg is tudom érteni, hiszen 1 Bitcoin jelenleg 2 940 895,91 magyar forintot ér.




Szóval új névbe csomagolják a régi, bőven fejlesztésre szoruló cuccot. Erős hírek szerint hamarosan laa. lesz az új elnevezés, mely bármit jelenthet - valószínűleg semmit. Viszont beleillik abba az általános nagy tervbe, ami az értéket, az egyéniséget a jellegzetességet kívánja semlegessé alacsonyítani. De tényleg, mi ez a laa.? Miből jött? A teletabis agyzsugorító rettenetből? A sárga izének Laa Laa a neve. Vagy az orvosi rövidítésből, mely a bal szívpitvar betegségét jelenti? Csak nem! A névre és logóra még nem kértek oltalmat, tehát lehet, hogy valamilyen más névre keresztelik a keleti blokkba tartozó részleget, esetleg megkapja a központi O2-t. Alapvetően meg tökmindegy, ha a minőségen képtelenek vagy nem akarnak javítani. Komoly problémának tartom, hogy az itthoni szolgáltatók mindegyike a hálózat fejlesztése, bővítése helyett a prémium előfizetők számát kívánja csak növelni. Ahogy az itthoni utakat kinőtte a gépjárművek száma és a forgalom mértéke, úgy a telekommunikációs sztrádák is dugóktól terhesek, s csak a VIP csatornák előfizetői élvezhetik a normális közlekedés nyugalmát, kényelmét. Panasszal lehet élni, de a fogyasztóvédelem mára csak egy üres és elfeledett elnevezéssé vált, ami mögött semmi sincs. Így -mivel más alternatíva nem akad- a név szalad, de az ügyfél marad, az ügyfél marad. 



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon