Spiral Island

Rishi Sowa egy igazi modern nomád, aki az első Spirál Island szigetet 250 ezer műanyag palackból építette fel, aminek bambuszból és rétegelt lemezből készített vázat. Erre terített homokot, némi termőföldet.


A Karibi tenger partjához közel épült úszó sziget 20x16 méteres volt és teljesen önellátó.

A WC saját komposztálóval együtt épült, az energiát a napból nyerte, s magán a szigeten a két szintes ház mellett zöldséget és gyümölcsöt termesztett. Rishi Sowa mesterséges szigetét azonban 2005-ben elpusztította az Emily hurrikán.

A férfi azonban újra kezdte az egészet, s ma nem csak hogy egy egyre terjeszkedő mesterséges szigete van (szintén újrahasznosító hulladékból), de az a terve, hogy hamarosan útra kell az úszó szigettel. A korábbiakból okulva Rishi a Spirál Island II. már egy védett lagúnában épül, s itt már a növények termesztése mellett állatokat is nevel, miközben folyamatosan bővíti mesterséges szigetét. Van utánpótlás építőanyag bőven!

A Spirál sziget a világ minden tájáról vonzza a látogatókat, többen önkéntesként segítettek a sziget felépítésében, mások adományokkal segítik a férfit, aki munkájával a környezetvédelemre az újrahasznosítható hulladékok ilyen célú felhasználásra hívja fel a figyelmet, s aki ezzel a világ több műsorában is szerepelt már.



A szigetet a Google műhold is látja.


A jelen emberisége -úgy érzem- csak egy valami tartós emlékművet hagy maga után: a szeméthegyet. Ám ha megtanuljuk, hogy a szemetet miképpen lehet újrahasznosítani, akkor önnön túlélésünkért teszünk.

Sajnálatos módon a mindennapi életben is mértéktelenül pazarlunk és terheljük környezetünket. Kíváncsi vagyok, a hulladékfelhasználásra szánt közpénzből vajon mennyi jut tényleg oda?

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon