Fakápolna

Egy öreg és mára már teljesen kiszáradt tölgyfát talál az odatévedő utazó a francia Allouville-Bellefosse falucska főterén.
Ám ez a tölgy egy aprócska -Szűz Máriának szentelt- kápolnát és egy parányi remetelakot rejt magában.

Történt ugyanis az 1600-as évek derekán, hogy a már akkor is öreg tölgybe belecsapott a villám, s az bizony kigyulladt. Azt gondolták a helyiek, hogy vége a fának, ám csakhamar zöld lombbal ajándékozta meg őket, s még makk is termett az ágakon. De a fő törzse valóban elpusztult.

E csodás életre kelése a fának felkeltette a helyi apát figyelmét, s szent helynek híresztelte. A törzset kivájatta, s kápolnát (Notre Dame de la Paix) rendeztetett be benne. Felette pedig aprócska remetelakot (Chambre de l'Ermite) alakítottak ki, melyet egy külső lépcsőn lehetett megközelíteni.
A francia forradalom idején fel akarták égetni a kis kápolnát, mondván: jelképe a régi, elnyomó rendnek, de szerencsére a helybélieknek sikerült erről lebeszélni az ötletgazdákat.

Mára az öreg kocsányos tölgy -úgy tűnik- végleg kiszáradt. A lehulló kéregdarabokat fazsindely helyettesíti, de még ma is kedvelt zarándoklati célpont augusztus 15-én, Nagyboldogasszony napján.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon