Ugrás a fő tartalomra

Retro Web Design

Ha jól rémlik, akkor 2009-től kezdve találni olyan weboldalakat, melyek valamilyen formában a retró stílushoz köthetők.
Néha csak színeiben érezteti a hatást, máskor meg precízen kidolgozott, komoly grafikai elemeket felvonultatóan kalauzol el egy letűnt világba.
Magyar oldalakat hiába kerestem a témában. A retróról csak általában, érintőlegesen írnak. Néhányan foglalkoznak a szocialista retró tárgyaival, de a webes megjelenésük sem igazán érzékletes. Szóval: szinte semmi.

Külföldön annál inkább van látható „szakirodalma”, komoly üzletágak foglalkoznak vele. Általánosan az amerikai 50-es, 60-as évek életérzését igyekeznek visszahozni, hol nyílt, hol pedig burkolt formában.

Mivel lassanként testet ölt az új oldal „szitanyomata”, ötletadókat keresve akadtam rá az alábbi oldalakra.



Általánosan jellemző a stílusra a visszafogott színkezelés. (Amúgy is támogatom az időnként szembántóan csiricsáré oldalak lehúzását.) A retró web néhány színt használ csupán, azokat is visszafogott mértékben.


Kedveltek a pasztell árnyalatok, a homokszínek, a plasztikusabb textúrák (régi papír, textil, nyers homokkő)



Az egészen egyszerű alapoldalakat időnként érdekesen megtöri egy-egy, stílusában megfelelő grafikai elem.


Kifejezetten örömteli az az újra-felfedezés, hogy a flash és egyéb animációkkal nem mindig lehet a legjobb és legstílusosabb eredményt elérni. Így bizony kedvelt elemekké válnak az átlátszó rétegek, az alfa csatornás png képek, vagy gif animációk (ha már nagyon muszáj.)

Természetesen akad olyan oldal is, ahol bőven van látnivaló, talán egy picit sok is. Viszont a Retropolis oldal friss verziójára még emlékszem, abból azért sikerült visszavenni.


Ezeken kívül persze számtalan külföldi oldal foglalkozik a témával, nagy vonalakban azokat az oldalakat bemutatva, amik nekem is tetszettek. (Lehet, jó az ízlésem.)
Igazán szomorú vagyok, hogy komoly, e témát összefoglaló magyar nyelven írt munkára nem találtam. Így a fenti sorokban magam próbáltam konyhanyelven összefoglalni a lényeget.
Mindezek után álljon itt a még építés alatt álló új csörgősipkás oldal általam kreált „szitanyomata”.

Igyekszem minél egyszerűbb, tiszta képet mutató oldalt csinálni, ami könnyen olvasható, s nem kell sokat az egérrel bíbelődni.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon