A bajuszos férfi a fényképen


A képen Hawaii utolsó királynője és egy férfi látható.
A kép alatt egy évszám - 1889. és a királynő neve mellett a férfié: R.L. Stevenson. Nem tudom miért, de rémlett valahonnan ez a Stevenson név. Mintha...nem, nem, a gőzmozdony feltalálója Stephenson és már elhunyt mire a kis Stevenson megszületett. Aztán rájöttem: Robert Louis Stevenson írta a Kincses sziget című kalandregényt, melyet hajdan szívesen olvastam. De híres műve még a Dr. Jekyll és Mr. Hyde különös esete, ami szintén nem kerülhette el sorsát és gagyi musicalt csináltak belőle.
De térjünk vissza az íróra.


1850.-ben született Skóciában. Apja mérnök volt, s azt akarta, hogy fia is az legyen. Ám az ifjú Stevenson már gyermekkorában inkább történetek kitalálásával szeretett foglalkozni. Ráadásul a TBC miatt gyakorta esett ágynak, így ez volt az egyetlen szórakozása.
A jogi egyetemre jelentkezett, de már ekkor is csak az irodalom érdekelte. Végül szüleivel megszakadt kapcsolata miatt Franciaországba utazott. Ekkortól kezdett hivatásszerűen írni. Megnősült, s a súlyosbodó tüdőbetegsége miatt gyakran kellett költözniük. Végül Szamoa szigetén telepedtek le.

A Kincses sziget volt az első regénye. Folytatásokban közölték, s e mű Stevenson-t az irodalmi csúcsra juttatta. Szerencsére betegsége nem gátolta alkotói kedvét, erejét - sőt. a Dr. Jekyll és Mr. Hyde című regényének ötlete éppen egy súlyos lázroham alatt született. Jobbulása után rekordidő -10 hét- alatt írta meg, s a mitikus, izgalmas, félelmetes, időnként horrorisztikus történet óriási sikert aratott. Még ez után is lankadatlanul dolgozott, egyszerre több regényen párhuzamosan. Mikor 1894-ben a titokzatos túlvilágra költözött, két regénye is befejezetlen maradt. A sors különös fintora, hogy halálát nem az egész életét végigkísérő TBC, hanem agyvérzés okozta.

Aki szeretne egy kis Stevenson-t olvasni, itt megteheti:

http://mek.oszk.hu/html/vgi/kereses/keresesujgy.phtml?tip=gyors&szerzo=Stevenson+Robert

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon