Hawaii utolsó királynője


Liliʻuokalani 1838-ban született a Hawaii királyi pár második gyermekeként.



Bátyja Kalākaua örökölte a trónt, s már-már úgy látszott- boldog, gondtalan élet áll előtte, mikor bátyja váratlan halála más irányba tekerte a sors kerekét.


1891-ben vette át a trónt, de sokáig nem élvezhette uralkodását. Belső viszályok zilálták szét a Hawaii "birodalmat", ezért a királynő az Amerikai Egyesült Államoktól kért segítséget. Na azok ugrottak is, és segítség gyanánt a királynőt 1895-ben félreállították.


 Igyekezetét, hogy trónját visszaszerezze, összeesküvés vádjával "díjazták", a tárgyalás szerint 5 év börtönt és pénzbírságot kellett teljesítenie. A börtönben végzett kényszermunka megroppantotta egészségét, s a kor társadalmi elégedetlensége miatt az amerikai bírók a börtönt házi őrizetre módosították. Így életének további részét egykori palotájának hálószobájában töltötte, ahol ősi dalok komponálásával múlatta idejét.


 1917-ben hunyt el, s a kedves, aranyos amerikaiak igyekeztek még az emlékét is kitörölni. Történelmükben a Hawaii szigetek szinte mindig is az Egyesült Államok része volt, pedig hivatalosan ez csak 1959 óta igaz. Hawaii hovatartozása még 1941. december 7.-én is tisztázatlan volt, amikor a Japán flotta megtámadta az egyik szigeten kialakított Pearl Harbor-i haditámaszpontot.


A szigeteket (vagyis előbb a fő szigetet) 1773-ban egyébként James Cook tette számunkra is ismertté, s megbízója (Lord Sandwich) tiszteletére nevezte el Sandwich-szigeteknek. Cook kapitány rendkívül eszes, tapasztalt hajós volt, de hiába. Nem számolt a helyi törzs szokásaival, nem ismerte isteneiket. Így történhetett, hogy előbb Lono isten reinkarnációjaként imádták, tisztelték, aztán egy félreértés miatt ellenségnek állították be. Fejét levágták, testét feldarabolták. Maradványait 1779-ben csak nagy küzdelmek árán sikerült a flottának visszaszereznie.  

Az utolsó képen a királynő egy úriemberrel látható. Következő mesémnek majd Ő lesz a főszereplője.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon