MEGDÖBBENTŐ!


A folyópart lakói

Döbbenetes, vérlázítóan elkeserítő, szánalmas állapotok uralkodnak a Rába folyó egyik szakaszán. A legsötétebb harmadik világ nyomornegyedeit és bádogvárosait idézi fel az itt uralkodó látvány. A képtelenül összeeszkábált kalyibákban kisgyermekes családok élnek. Folyóvíz, villany nincs, de hiányoznak az alaphigiéniás lehetőségek is. A viskók között patkányok szaladgálnak.


A közeli állandó lakosok már régóta panaszkodnak a terjengő bűz és füst miatt, de a hatóságok -szokás szerint- semmit sem tesznek.






Szörnyű hír? Hihetően igaz? Persze! De elárulom: egy árva szó sem igaz belőle. (Legalábbis egyelőre.) A szöveget most fogalmaztam, afféle bulvár stílusban, ahogy manapság minden hírt igyekeznek közölni. A kép pedig 1937-ben készült Amerikában, csupán kölcsönvettem a vizuális sokkolás kedvéért innen.


Az általam mélyretisztelt média gyakorta ilyen módon vezeti félre a hírfogyasztók 99 százalékát. Ha egy kicsit nyitott szemmel és füllel jár a szürkeállományát maradéktalanul még fel nem emésztett érdeklődő, hamar megérti a manipulatív lényeget. A különféle politikai erők, a velük át és átszőtt gazdasági érdekeltségű csoportok minden országban igyekeznek a média legszélesebb spektrumán keresztül félretájékoztatva elbutítani a polgárokat. S lám, sikerül. Ugyan hányan figyeltek fel az írás elejére, s hitték: mindez igaz?! Persze csak addig, míg a piros pirulával meg nem kínáltam a kedves Olvasót.


Régen az efféle „átverést” egyszerűen csak hírlapi kacsának minősítették. Eredetéről kétféle történet lelhető fel a zegzugos információs gombolyagban. Az első szerint egy francia pletykalap jelmondatából a „fél kacsát árulunk”-ból ered.
A másik verzió szerint a németektől „jött avagy kacsázott” a kacsa, mégpedig az NT rövidítéssel. A német sajtóban a nem ellenőrzött híreket jelölték NT aláírással (latin kifejezésből rövidítve: non testatum). Az NT kiejtve Ente, ami németül kacsát jelent.


A modern világban hoax elnevezés vette át a kacsa fogalmát. S bár eredetileg ez sem károkozás céljából született, mégis az emberi alávalóság gyakran felhasználja önös érdekének megvalósítására.


Kedves Olvasó! Csak azt kívánom, a zsebedben mindig legyen egy gyorsan ható piros pirula, s igyekezz eszedbe vésni: gumitojásból csak gumikacsa születik!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon