Munduruku

Elgondolkodtató, hogy mennyit beszélünk az izraeliták holokausztjáról,
melynek már csaknem 70 éve vége, s melynek eredményeként, bár nem közvetve, de létrejött egy önálló zsidó állam, ahol csaknem 8 millióan élnek boldogan, jólétben.

Ám nem beszélünk a ma is tartó indián holokausztról, melyben teljes népek tűnnek el. Brazíliában az őslakos Munduruku indiánok két tűz között őrlődve veszítik el - önmagukat. Erről nem beszélnek. De miért is?

Egyik oldalon a betelepített földművesek követelnek egyre több és több földterületet. Másik oldalon az energiaéhes külföldi -többnyire amerikai, izraeli- befektetők hada áll, akik a folyókat akarják. Sajnos, mivel mindkét csoport rendelkezik anyagi forrással, így a kormány mindenkinek igyekszik kielégíteni óhaját. Az indiánokkal pedig senki sem törődik, fogynak.
Mivel elegük lett, fellázadtak, s velük tartottak a többi indián népcsoportok többsége. Pártolók is akadtak, s így a Brazil kormány kénytelen volt tárgyalásokba kezdeni. De ahogy azt sejteni lehet: a szerencsétlenek száját ígéretekkel és hamisságokkal tömik majd be, hiszen kettős a mérce. Nemigaz?

Munduruku indián kislány.
Nem valószínű, hogy lesz jövője.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon