Burning Man 2013

„Ha egy technológia nagyon fejlett, akkor megkülönböztethetetlen a varázslattól!” Arthur C. Clarke ezen mondata volt a vezérlő gondolat az idei Burning Man-on. De mi is ez a Burning Man?



Az ötlet Larry Harvey képzőművész, filozófus fejében született meg 1986-ban. Tiltakozásul a művészet a szabad gondolat, az érzelmek és az emberiséget segítő technológiák fejlődésének korlátok közé való szorítása ellen - művésztársaival a tengerparton elégettek egy nagy, faszerkezetű szobrot.


Mára több napos (aug.26.-szept.03.) happeningé, igazi összművészeti fesztivállá nőtte ki magát, mely egy csaknem 15 millió dolláros projekt keretein belül kerül megrendezésre. Helyszíne Black Rock City kiszáradt sivataga Nevadában, ahol e pár napra futurisztikus, különös város nő ki a földből, hogy helyet adjon a nagy rituálénak, a művészet, az önkifejezés, az érzelmek elképesztően tomboló egyesülésének, mely az utolsó napon a csaknem negyven méter magas „stick figure” elégetésében csúcsosodik ki.

A fesztivál felszabadító tiltakozás, afféle XXI. századi hippi találkozó, ahol a test, a szellem és a gondolat szabad keveredését élheti át, aki vállalja az egyéb nehézségeket.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon