Egy szobor születésnapjára

Az Amerikai Szabadság szobor a francia nép ajándéka.
A terveket Frédéric Auguste Bartholdi készítette, ám a megépítésben óriási jelentősége volt Gustave Eiffel-nek. A szobor 46 méter magas, alatta talapzat áll, így a teljes mérete 93 méter. A talapzat tervezője Richard Morris Hunt volt.

Az építés költségeit a két ország felesben oldotta meg, de sehol nem ment könnyen megnyitni a pénzcsapokat. A bürokrácia már akkor is útját állta minden nemes kezdeményezésnek. Amerikában Joseph Pulitzer volt a támogatás fő szónoka, s így lassan de biztosan összegyűlt a pénz.


A szobor 1884-ben készült el Franciaországban és 350 darabra szedve hajóztatták át az USA-ba. Végül 1886. október 28-án ünnepélyesen leleplezték a ma már igazi szimbólummá növekedett alkotást.


1956. november 18-án emigráns magyarok kitűzték rá a nemzeti zászlónkat és egy segélykérő feliratot. Akkor sem segítettek.



A szobor építéséről szóló képeket nézve nekem Elvis Presley arca ugrott be, éppen az övé, aki 1956-ban friss világsztárként igyekezett felhívni a figyelmet az itt kialakult helyzetre.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon