Bronson

November 3-án született Charles Dennis Buchinsky, vagy ahogyan a világ megismerte: Charles Bronson.
A sztár, aki sohasem kapott Oscar díjat, de még csak jelölést sem. Ennek ellenére a mozilátogatók emlékezetébe örökre beírta nevét. 1921-ben egy pennsylvaniai bányászvároskában született egy népes családba 11. gyermekként. A család Litvániából származott, apai ágon tatár vér is csörgedezett ereiben. Az angol mellet kiválóan beszélt oroszul, litvánul és görögül. Amikor apja meghalt, hogy a népes család megéljen, bányásznak állt, ahogy bátyjai.
Közben Amerika belépett a II. Világháborúba, s Ő pedig egy B-29-es bombázó fedélzetén lövészként teljesített szolgálatot. Többször lelőtték alóla a gépet, de Ő karcolásokkal megúszta. A 25. bevetés alkalmával azonban súlyos sebesülést kapott, s számára a háborúnak vége lett. Bár nem volt hivatásos katona, mégis megkapta a Bíbor Szív kitüntetést.
A leszerelés után Philadelphiába ment, ahol bokszolásból és alkalmi munkákból finanszírozta díszlettervezői tanulmányait. Színházban díszletmunkásként és statisztaszereplőként dolgozott, amikor Henry Hathaway filmrendező megbízta egy kisebb szereppel a You're in the Navy Now című produkcióban, s ezzel -ha döcögősen is, de- elindult filmes karrierje.

Az apacs harcos (1954), számtalan tévésorozat után 1960-ban A hét mesterlövész című filmben figyelnek fel rá igazán. Aztán a Nagy szökés (1963), A halál ötven órája (1965) után ismét egy kultusszá vált film: A piszkos tizenkettő (1967). Rá egy esztendővel pedig ismét az alapfilmnek számító: Volt egyszer egy vadnyugat című western. Ezután a Bosszúvágy sorozat következett, melynek figurája elkísérte az utolsó felvonásig.

Charles Bronson csaknem 170 filmben, tévéfilmben játszott, többnyire az igazságért küzdő magányos hősöket alakított.
Amíg mozi lesz a világon, addig megmarad emlékezete, s nem kell hozzá semmilyen díj, vagy óriási csinnadratta.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon