Burning Man 2014

Az elmúlt esztendőben is megrendezésre került a Burning Man nevű 21. századi hippi-fesztivál, melynek témájául a karavánszerájt választották.
Érdekes, iránymutató vállalkozásnak tartom ebben a lassan érzelmileg kiüresedő, automatásodó világban. Ezért is tartották fontosnak az érzelmek, a szerelem hangsúlyozását, melyet különféle rekvizitumokban igyekeztek bemutatni.


De mi is ez a Burning Man egyáltalán?
Az ötlet Larry Harvey képzőművész, filozófus fejében született meg 1986-ban. Tiltakozásul a művészet a szabad gondolat, az érzelmek és az emberiséget segítő technológiák fejlődésének korlátok közé történő szorítása ellen - művésztársaival a tengerparton elégettek egy nagy, faszerkezetű szobrot.

Mára több napos (aug.25.-szept.01.) happeningé, igazi összművészeti fesztivállá nőtte ki magát, mely egy 65 ezer nézőt becsalogató, csaknem 20 millió dolláros projekt keretein belül került megrendezésre. Helyszíne Black Rock City kiszáradt sivataga Nevadában, ahol e pár napra futurisztikus, különös város nőtt ki a földből, hogy helyet adjon a nagy rituálénak, a művészet, az önkifejezés, az érzelmek elképesztően tomboló egyesülésének, mely az utolsó napon a 105 méter magas „stick figure” elégetésében csúcsosodott ki.


A fesztivál felszabadító tiltakozás, afféle XXI. századi hippi találkozó, ahol a test, a szellem és a gondolat szabad keveredését élheti át, aki vállalja az egyéb nehézségeket.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon