Mátyás koronozása

1458. január 24-én (25-én) a magyar főpapok és főurak királyukká fogadták az ifjú Hunyadi Corvin Mátyást.
A valódi koronázás csak később, 1464. március 29-én történt meg, de addig is a király Hunyadi Mátyás volt. Ifjú kora ellenére karizmatikus igazi uralkodó volt, melyben remek tanácsadói és besúgói hálózata segítette. Politikai ellenfeleit hamar leszerelte, megerősítette az országot mind katonai, mind pedig külpolitikai szempontból, s gondot fordított a kulturális elmaradottság enyhítésére.
Mindezt a királyi kincstár ügyes megtöltésével érte el. (Évi 110 ezer forintról 628 ezerre növelte a bevételt.) Korszerűsítette az adózást, a régi adónemeket újra cserélte, sőt, évenként kétszer hadiadót is szedett. A kapuadó helyett, melyet még Károly Róbert hozott, bevezette a füstadót, melyet minden kémény után kellett befizetni, így háztartásonként megtöbbszörözte a befizetni valót.
A kincstárat a polgári származású Ernuszt János (Bécsi származású zsidó) irányította, ez is fricska volt a földesurak számára is, akiket különféle rendeletekkel akadályozott meg abban, hogy jobbágyaiktól különadót szedjenek be.
Talán ezért maradt meg a nép gondolatában: Mátyás az igazságos.

Ügyes parasztvakítás volt már akkor is, ugyebár, "kispajtások"?!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon