Dobókocka-fej 04 – Kép-zés, avagy fotózni sokan szeretnek.


Imádok fotózni. Csak éppen nem tudok.
Kortársaim bizonyára emlékeznek még a Szmena-8M fényképezőgépre, mely durván primitív beállításai mellett is képes volt nézhető fotókat produkálni. De hol vagyunk már ettől és társaitól!
A néhány éve kapható mobiltelefonok alaptartozékává vált az aprócska képrögzítő alkalmazás. Ezzel kapcsolatban a legfontosabb megállapítás az az, hogy akármilyen fullextrás telefonunk is van, a vele készített fénykép minősége soha nem fogja elérni egy igazi fényképezőgép által rögzítettet, hiszen eleve egy aprócska, fix lencsés szerkezetről van szó. Ezt a negatív véleményt nem csak én osztom, hanem olyanok is, akik professzionális szinten űzik a fotózást. Írásaikat szívesen olvasom, mert mindig adnak valamilyen új ötletet, amikor összehasonlító elemzést alkotnak a mobil és hagyományos fényképezés kapcsolatáról.

A felmérések szerint a mobilban található fényképezőgépet 67 százalékban pucsító, horpasztó, eltorzított önarckép vagy manapság divatos szóval selfi készítésre használják, hogy aztán ezeket a képeket mihamarabb megosszák a különféle közösségi oldalakon. Erre igazából a gyárilag beépített fotó-alkalmazás is elegendő, hiszen a minőség nem annyira lényeges. Sőt, néha nem is baj.

Aki ennél többre vágyik, annak érdemes a Google Play áruházban kicsit szétnézni. Én megtettem. Nagyon sok képrögzítőt kipróbáltam, de maximálisan sosem voltam elégedett. Ebből a tapasztalt élményhalmazból szemezgetek, íme:

Amit alapként évek óta örömmel használok az a Vignette nevű fotóprogramocska.


Sokáig nagyon alapnak hittem, aztán a készítője honlapján elolvastam a beállítás részleteit. Akkor derült ki, hogy mennyire sokoldalú.
Régi és mégis új a piacon a Camera MX.



Annak idején ez volt az első alkalmazás, amit telepítettem a Zokostelefonra. Akkor még nem győzött meg, pedig a gyártó cég más termékei nagyon profik. Most tulajdonképp visszatért és azt kell megállapítanom: jól tette, mert pozitív változásokon ment át. Állítom, hogy aki egy viszonylag egyszerű, effektekkel is ellátott és jól kezelhető fotóprogramot szeretne, az azonnal töltse le. Ingyen van, de ez semmit nem von le az értékéből. Kap melléje képnézegetőt is, s mivel a program videót is képes rögzíteni, jár hozzá egy aprócska vágó program is. Na? Azért ez már valami! 8 millió ember már kipróbálta.

Ami már közelít, közelítget a profibb felé az a PerfectShot.



Itt már megjelennek a finomhangolásra irányuló elképzelések, néhány egészen egyedi, ötletes megoldásokkal. Még az automatikus módban is vannak kiaknázatlan lehetőségek és az egészet megspékelték azzal, hogy egy apró mozdulattal jó minőségű videó kamerává alakítható. Ráadásul olyan kamerát kapunk, ahol a digitális zoom (közelítés) már benne van és a felvétel röptében tömörítődik mp4 formátumra. Nem rossz. Sajnos az élességgel még vannak itt-ott gondok, de ez szinte mindegyiknél alapprobléma a fix lencse miatt. Szóval, a lehetőségekhez képest már-már tökéletes.

Amit a profik is elismernek és magam is meggyőzőnek találtam, az a Camera FV-5 nevű fotó alkalmazás. Ez is más tészta, mint a többi, mert ebben is választhat az ember a manuális és az automatikus megoldás között. Semmi csicsabicsa, effektek garmadája, csupán profi módon teszi a dolgát.



Az automatikus beállítások gyorsítják ugyan a működést, viszont sokkal több hibalehetőséget adnak. A manuális kezelés esetén viszont mindent mi irányítunk, igaz, előtte nem árt egy kicsit gondolkodni is. A beállítások, a finomhangolás egészen új távlatokat nyitnak. A béna amatőrök -mint én– ezzel megtanulhatják, mi is a fotózás, a profik pedig remek képeket lőhetnek vele, melyek szinte felveszik a versenyt a nagy fotómasinákkal készített fotográfiákkal. Nem véletlen, hogy sok fotóriporter tér át erre, mert a kép elkészülte után nem kell kártyaolvasóval, laptoppal bajlódni, hanem közvetlenül küldhető a kép. Szomorú, de ez van. Fejlődik a tudomány ;)


Összességében azt mondhatom, olyan döbbenetes különbségeket nem tapasztaltam a különféle alkalmazások között, vannak pluszok és mínuszok, s ezek az apróságok válnak döntővé. Sajnos akadtam olyan alkalmazásokra is, melyek rendkívül népszerűek, nagyon sok fiatal használja, de kémprogramot rejtenek. Kár értük, mert van közöttük működésileg remek program.

Tesztjeimben a népszerű Samsung telefont használtam, annak is az Ace 4 változatát.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon