Chuck Norris

„Chuck Norris megszámolta a végtelent. Kétszer.”


„Chuck Norris egyszer megevett egy egész tortát, mielőtt a barátai figyelmeztethették volna, hogy abban egy sztriptíz táncosnő bújt el.”


„Nincs globális felmelegedés, csak Chuck Norris fázott, és feltekerte a Napot.”




A végtelenségig lehetne sorolni a Chuck Norris-os vicceket, s talán a ma születésnapját ünneplő Carlos Ray Norris nevetne rajtuk a legtöbbet.
1940. március 10-én született Ryan városában (Oklahoma, USA) egy ír-cherokee indián családba. Fiatalon sok atrocitás érte, aztán amikor érettségi után katonának állt, az élete gyökeresen megváltozott. A karate és különböző küzdősportok váltak szenvedélyévé.
Csakhamar kialakította saját stílusát, s ehhez egyéni edzési módszert, iskolát teremtett. A sportágban olyan karriert ért el, melyet senki azelőtt. Összesen öt meccset vesztett, azt is a sportolói út elején, aztán szép sorban legyőzött mindenkit. 1969-ben Ő lett a karate koronázatlan királya, a szakma megválasztotta az év sportolójának. Több mint hat éven át volt a középsúlyú világbajnok, amikor visszavonult az aktív sporttól, hogy barátja Steve McQeen tanácsát követve színészmesterséget tanuljon.

Első főszerepe 1977-ben talált rá az Országúti bunyós című filmben. Ezt még csaknem 30 mozifilm és hat televíziós sorozat követte, de a „B” kategóriás filmek világából sosem tudott kitörni.


A „csáknorrisz” viccek 2006-ban kezdtek megjelenni a világháló tengerentúli oldalán. (http://www.chucknorrisfacts.com/) S persze nem is kellett hozzá sok idő, hogy a magyar verziók is megszülessenek. A vicc új/régi formája lett ez, afféle groteszk favicc, melynek főhőse minden esetben a már-már feledés homályába merülő akcióhős.

Kialakulásáról a netet kutató esztéták és filozófusok is meditálnak, s okát a „világhálós folklór” megszületésében látják. A közösségi médián keresztül pillanatok alatt széles tömegekhez juttatható el az érthető, vagy csak sejthető információ, melynek rejtett humor jellege bármely nyelven mosolyt csal az olvasó, hallgató ajkára. S hogy miért éppen Chuck Norris? Talán épp saját maga indította útjára az első viccet? A középszerű „sztár”, aki épp a középszerűségből kovácsolt erényt, mert igazi naggyá sosem válhatott? Senki sem tudja. Csak a sportban elért egyértelmű eredmény a biztos: 65 győzelem, öt vereség, s hat esztendőn keresztül tartó világsiker.


S hogy mit is szól mindehhez a 75 éves Carlos Ray „Chuck” Norris Jr.? Bár biztosat nem tudok, de gyanítom: Ő nevet a legjobban. Különösen ha ezt olvassa:
„Chuck Norris nem öregszik.

A föld fiatalodik.”

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon