Lélegezz és...

Kőszeghi-Mártony Károly neve sokak számára nem cseng ismerősen, pedig az 1783. március 12-én, Sopronban született honfitársunk világhírű mérnökünk és feltalálónk.

Fő területe a hadi-építészet volt, s kiváltképp a földtani- talajkutatások érdekelték, mely munkássága csaknem 100 évvel előzte meg korát. Az ezzel a témával foglalkozó írásai ma is alapot szolgálnak a földnyomáselméletek kutatásával foglalkozó mérnököknek.

Már ez is nemzetközi hírnévre emelte az ízig-vérig katona embert, de mellette feltalálta a katonaságnál ma is használatos gulyáságyút, mely a katonák ellátásában nyújt segítséget.

1828-ban kapott utasítást egy olyan készülék megalkotására, melynek használója mérgező gázok, gőzök közepette is képes elvégezni feladatát. Így aztán megalkotta a sűrített levegővel működő légzőkészüléket, melynek modern formáját ma is használják a könnyűbúvárok és a tűzoltók.


1847-ben szerették volna a Magyar Tudós Társaság levelező tagjai közé választani, de az osztrák császári táborszernagy ezt nem fogadta el.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon