Terence Hill

1939. március 29-én Velencében, olasz apától és német anyától született Mario Girotti, vagy ahogyan a világ ismeri: Terence Hill.

Élt Németországban, Olaszországban és Amerikában.
Már ifikorában találkozott későbbi barátjával Bud Spencerrel, mert mindketten a vizes-sportok szerelmesei.
12 éves volt, amikor Dino Risi kiválasztotta egy szerepre a Vakáció a gengszterrel című filmben, s innentől kezdve eldőlt a kis Mario sorsa. Jöttek a kisebb és nagyobb szerepecskék. Az ötvenes évek vége, a hatvanas évek eleje rengeteg munkával telt. Úgy döntött, hogy egyetemi tanulmányait abbahagyja és teljesen a filmezésnek szenteli magát. Jól döntött, mert komoly szakmai sikerfilmek után 1963-ban  Luchino Visconti A párduc című nagyszabású filmjében kapott egy igazán nagy lehetőséget. Burt Lancaster, Claudia Cardinale, Alain Delon oldalán sikerre vitte a filmet, mely több szakmai és közönségdíjat is besöpört.
Aztán következett néhány spagettiwestern Németországban, majd újra olasz földön Bud Spencer társaként.

Első igazán közös filmjük 1968-ban született az Isten megbocsát, én nem címmel, s ettől kezdve már csak művésznevén készített filmeket. Bud Spencerrel ragyogó párost alkotva sikert sikerre halmoztak. Humora és energikussága csodálatra méltó, mert a sok-sok év alatt alig kopott valamicskét.

Közben szólókarrierjét is építgette, és saját bevallása szerint ebből az időből a Nevem: Senki című film számít mérföldkőnek, melyben Henry Fonda játszotta a másik főszerepet. Ingázott Amerika és Olaszország között, sztárszereposztásos filmek sora jött. Sajnos időközben egy balesetben elveszítette nevelt fiát, amiért mély depresszióba esett, melyből a munka állította talpra.
1999-től kezdve bújt Don Matteo reverendájába, s 10 évadon keresztül televíziós sorozat-sikert aratott, Terence Hill pedig Monte Carlo-ban a 42. Nemzetközi Televíziós Fesztiválon elnyerte az év legjobb színésze díjat.
Közben újabb sorozatokban vállalt szerepet a szinte már örök fiatalnak tűnő színész.
Jelenleg az Alpesi őrjárat című krimisorozatban látható, melyben a rendőrséget segítő erdészt alakít.

Mario Girotti a szabadidejében még mindig úszik, motorozik és klasszikus zenét hallgat. A babot nem, viszont a spagettit paradicsomszósszal és a hagymás steak-et imádja.

Boldog Születésnapot és jó egészséget, Terence Hill!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon