Citrom ízű tojás

avagy: egy újabb Japán furcsaság


Japán furcsaságok sorozatomban szó esett a kotonban készült ételekről, a jótékony cicisimogatásról és a használt tinilány-bugyik automatájáról. 

Ám most egy tényleges különlegesség következik.

Japánországban terem a kifejezetten kedvelt „yuzu”, mely leginkább a citrom és a mandarin jegyeit viseli. Ezek a kis csalafinta japánok nem nyugodtak mindaddig, míg létre nem hozták a citrom ízű tojást a „yuzu tama”-t.
Külsőleg teljesen olyan, mint egy átlagos tyúktojás a „teszkóbul”, ám amint feltörik, kellemes citrusos illatot áraszt. Feldolgozásakor sem veszíti el e különleges tulajdonságát, sőt ízében is inkább mandarinos „beütés” érzékelhető.
A tojás titka igazán egyszerű és természetes: A tyúkokat csak és kizárólag kukorica, szezámmag, kelkáposzta és yuzu-héj kombinációjából álló táppal etetik.
Újabban a yuzu tama belopta magát a hagyományos japán konyha ízei közé, de már a nemzetközi piacot is célkeresztjébe állította.

A magam részéről ezt kipróbálnám, amúgy sem vagyok ellene az ázsiai konyha „fehérembernek” szánt részével. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon