Simon Böske

Ha még élne, akkor ma ünnepelné 107. születésnapját az első magyar szépségkirálynő, aki egyúttal a legelső Európa Szépe cím birtokosa is.


1909. február 15-én, Keszthelyen született Simon Böske, a járási tisztiorvos leánya. Szépségére már 16 éves korában felfigyeltek, de az igazán nagy megmérettetés 1929. január 6-án várt rá, amikor először került megrendezésre a Miss Hungária szépségverseny, ahol 230 induló közül Őt hozták ki győztesnek. A sok nyereményen túl Magyarországot képviselhette Párizsban a Miss Európa szépségversenyen, ahol 17 ország gyönyörű leányai közül a magyar Simon Böske lett a királynő. (Mellesleg megjegyzem: a második helyezett is magyar szépség lett - Víg Annie)


Még a francia köztársaság elnöke Doumergue is gratulált neki, luxusszállodákban lakott, pompás ajándékokkal és ruhákkal halmozták el. Csaknem egy hónapot töltött Franciaországban, s az újságírók kérdésére mindig elmondta, hogy nem szeretne sem színpadon, sem filmen szerepelni, hanem „férjhez akarok menni egy csinos, intelligens, vagyonos fiúhoz úgy, amint az kedvenc regényeimben szokott történni.”



A francia tündöklésnek, azért volt egy szépséghibája is: hazautazása előtt kifizettették vele ott-tartózkodása költségeit. Mikor hazatért, sokan üdvözölték, de az üdvözlők között más hangok is hallatszottak - Miss Palesztina, ronda zsidó lány- és effélék. Ne feledjük az évszámot: 1929. márciusa.



Simon Böske valóban nem lett filmcsillag, sem botrányok hőse, sem magát lejárató celeb. Hozzáment először egy textilgyároshoz, majd pedig a Vígszínház művészeti igazgatójához, Jób Dánielhez. A háborút mindketten túlélték, majd később, mikor férjét elvesztette az unokaöccse ápolta. A magyar népbetegségben - agysorvadásban szenvedett, 1970. október 28-án, 61 éves korában hunyt el.





Az utána következő magyar szépségkirálynők közül ekkora sikert csak a 2003-ban Miss Európának választott Laky Zsuzsanna ért el, aki mára két kisgyermek boldog anyukája. (Hacsak nem tekintjük Lisl Goldarbeiter-t magyarnak, aki ugyan Bécsben született, de életének jelentős részét itt, Magyarországon élte le. De ez már egy másik történet, ráadásul nem is az enyém, hanem Forgács Péter filmrendezőé.)


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon