Hemingway koktélreceptjei

Állítólag a híres író műveinek jelentős részét egy fal mellé helyezett magas szekrényke tetején lévő írógépen, állva írta.
Azt is tudni vélik, hogy a napi írásmennyiség megteremtése közben egyáltalán nem ivott alkoholt. Viszont utána töménytelen töményt és egyebeket gurított le a torkán. Sokszor maga keverte az ütős italokat, s ezek receptjei általában belekerültek egy-egy regényébe vagy novellájába.


Egy 1935-ös európai utazás emlékére készült koktél, Hemingway módra:
Hozzávalók:
4 és fél cent abszint
1,2 dl jéghideg, száraz, minőségi pezsgő

A Papa (Hemingway) javaslata alapján ebből a koktélból 4 adag épp elegendő, hogy kiüsse a „zembert.”


Charles H. Baker a harmincas és negyvenes évek híres koktél és kulináris szakértője volt. Több eredeti koktélt bemutató könyvet jelentetett meg, melyek óriási népszerűségnek örvendtek, s még ma is alapkönyvnek számítanak a profi bartenderek számára. Baker 1937 januárjában a népszerű floridai üdülőhelyen (Key West) találkozott a híres íróval, akivel aznap ettől az egyedi, általa kitalált koktéltól állították be magukat.


A „A halálos Golf-áramlat” hozzávalói (hiteles Hemingway recept):
0.6 dl Lucas Bols Oude Genever (ez egy régóta gyártott Holland gin, állítólag minden gin őse)
4 dash vagyis öntetnyi Angostura (ez egy Venezuelában gyártott rum alapú keserűlikőr)
1 lime leve

Elkészítése egyszerű. Egy vékony koktélpohárba zúzott jeget teszünk. Ráöntjük a keserű likőrt, aztán a lime levét. Reszelünk rá egy kicsit a héjából, majd felöntjük a Geneverrel. Szerintem nem kell belőle sok és az a bizonyos áramlat tényleg elragad.


A Montgomery
A Papa gyakran viccelődött azzal, hogy Bernard Law Montgomery tábornok, csak akkor támad, ha minimum 15:1 előnye van a győzelemre. Pedig az angol tábornok rendíthetetlennek számított, végigharcolta az első és a második világháborút is, s szinte minden alkalommal sikerült győzelemre vinnie az adott katonai megmozdulást. Hemingway róla nevezte el azt a koktélt, amit Velencében Harry bárjában kevertetett ki magának.

Hozzávalók:
0.6 dl Gordon’s gin
1 evőkanál meg egy kicsi Noilly Prat vermut (francia gyártású fehér vermut)
Olíva bogyó

Elkészítés:
Egy shakerbe tégy tört jeget, arra öntsd a gint és a vermutot. Összerázni és martinis pohárban egy olajbogyóval felszolgálni. Hemingway a 15:1 arányra voksolt, de 10:1 az ideális.


A Daiquiri katedrálisa
Az köztudott volt, hogy a Papa abszolút kedvenc koktélja -ahogy nekem is- a Daiquiri volt, amit kubai tartózkodása alatt igen nagy mértékben fogyasztott. Sokat járt Kubában, az egyik ilyen alkalommal beült Havannában a híres, a tényleg nagyon híres El Floridita bárba, ahol kikevertette magának a daiquiri katedrálisát.


Hozzávalók:
1.2 dl Bacardi fehér rum
0.8 centiliter Luxardo Maraschino (Ez egy különleges meggy krémlikőr)
2 lime kifacsart leve
fél grapefruit kifacsart leve

Elkészítése:

A zúzott jeget és az összes hozzávalót egy elektromos shakerbe tesszük és addig keverjük, amíg egy opálos italt kapunk. Állítólag 15 ilyet iszogatott esténként, szóval nem aprózta el.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon