Abrams és Dorst könyve

ELSŐ FEJEZET


J.J. Abrams 51 évesen is egy nagyra nőtt gyerek, egy örökös Star Wars rajongó. Sikeres író, producer, rendező. Néhány cím, csak azért, hogy mindenki képben legyen: Armageddon, Star Wars: Az ébredő Erő, A rejtély, Alias, Lost - szóval gondolom, így már okés.

Társzerzője volt egy néhány évvel ezelőtt megjelent könyv fanatikusoknak szánt regénynek - Thészeusz hajója. A könyv igazi nyomdatechnikai kihívás is, hiszen különleges dizájn teszi páratlanná. Sajnos a magyar fordítás kicsit lefaragta a könyv varázslatát, ráadásul a kézírás sok helyütt olvashatatlanná sikeredett.

Nagy titkot nem árulok el, ha elmondom, hogy alapvetően könyv a könyvben, sztori a sztoriban, hiszen a főszereplő fiatalok egy titokzatos író - V. M. Straka- nyomát, személyét kutatják. Négy szálat lehet végül elkülöníteni. A szerelmesek romantikus egymásra találását, kutatásukat Straka után, a rejtélyes író könyvében szereplő történetet, és annak amnéziás főhősének „S” kalandjait. Na jó, ez így inkább három, de mégis négy, csak el kell olvasni hozzá a könyvet, ha még kapható. Tényleg érdemes.

Van a könyvnek egy fura, már-már magával ragadó hangulata. A könyv, mint tárgy is játszani kezd, minden oldala, mellékletei megfejtésünkre váró titkokat rejtegetnek. Bár néha a fordítás miatt ez nem válik egyértelművé.

Abrams egyébként nagy kópé, mai napig imádja a misztikus, rejtélyes dolgokat, s nekem úgy tűnik ismeri és szereti a ma már klasszikusnak mondható 20. századi írók munkásságát. Már a könyv olvasása közben az a különös érzés furakodott belém, hogy ez a Straka és a könyve valahonnan ismerős. Kezdtem arra gondolni, hogy Abrams és barátja egyszerűen összecsipegette a sztorit, mint Rowling néni a „herripottereket”, s alapvetően olyan nagyot nem tévedtem. Még a helyenként pocsék fordítás ellenére is azt éreztem, hogy J. J. Abrams és Doug Dorst nagyra tisztelik ezt a fiktív írózsenit, V.M. Straka-t. Aztán beugrott. Olvastam valahol egy 20. századi rejtélyes íróról, akinek a személye még ma sem tisztázott, viszont azt a keveset, amit tudni lehet róla Abrams és Dorst beépítette a regényébe. Na, tudja valaki, hogy kiről van szó? A folytatásban majd kiderül! Majd kiderül!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon