P.Zs. emlékére

Ha azt mondom:

Gusztáv,
Mirr-Murr, a kandúr,
Vízipók-Csodapók,
A nagy ho-ho-ho horgász,
Pom-Pom,
Frakk, a macskák réme,
Erdő kapitánya,
Vili, a veréb.

Mi a közös bennük? Elárulom. A zeneszerző: Pethő Zsolt (1937-2016). Olyan nagyságok kérték fel, mint Dargay Attila, Foky Ottó, Nepp József, Jankovics Marcell és Ternovszky Béla, akik a magyar rajzfilmgyártás feledhetetlen alakjai.

A rajzfilmeken kívül komponált számtalan sanzont és dalt, reklámzenét, filmzenét, színházi kísérőzenét. Nem él ma Magyarországon olyan, ki akár csak egyszer ne hallott volna Tőle valamit, még ha nem is volt vele tisztában, ki is a zeneszerző. Dallamai ma is frissek, időtlenül hangulatosak. „A jó kísérőzene akkor tökéletes, ha halhatatlan, viszont ha nem szól, rettenetes hiányérzetet okoz.” Gondoljunk csak bele, miképp hatna ránk egy mozgalmas horror vagy krimi, ha levennénk a hangját. De közben persze nem figyelünk a dallamokra, mert a hatás csak a képpel együttesen születik meg.



Csak kevesen tudták Róla, hogy a kilencvenes évek végén maga is próbálkozott grafikával. Az ötlet úgy született, hogy vett egy számítógépet, s miközben azzal ismerkedett, beleszeretett a digitális rajzolásba.

Szóval emlékezzünk Rá, ha meghalljuk a Vízipók, vagy a Frakk zenéjét. Pethő Zsolt ma lenne 81 éves.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon