Tudják azt, hogy mi fán terem a Hemingway Editor?

Épp az, amin most ezt a bejegyzést írom. Borzasztóan egyszerűen működik, s ha van pár percük, akkor röviden elmagyarázom.


Ernest Hemingway nevét már bizonyára hallották. Ugye? Amerikai regényíró volt, művész és életművész egy személyben, az "elveszett nemzedék" tagja. Számtalan regényét elolvastam már, s nekem mindig tudott újat nyújtani.

 „Írj rövid mondatokat. Az első bekezdés rövid legyen. Használj erőteljes angolt. Légy pozitív, ne negatív.”  - Írta Hemingway, mint jó tanácsot minden írónak.

Talán éppen ezért nem véletlen, hogy ennek az alkalmazásnak az alkotói Őt választották névadónak. Ugyanis ez a program segít az írásban. No nem írja meg helyettünk, az alkotás szellemi feladatait nem veszi át, csupán stilisztikai és technikai segítséget nyújt.

Itt jobbra, különféle színnel jelölt, beépített tanácsnokokat helyeztek el, melyek azonnal jeleznek, ha valami nem tökéletesen kielégítő.

Lám, ezt a mondatot túl hosszúnak találta, így bizony ketté kell vágnom. Íme:
Itt jobbra, különféle színnel jelölt, beépített tanácsnokokat helyeztek el. Ezek azonnal jeleznek, ha valami nem tökéletesen kielégítő.

Így már... okés. Nem tökéletes, de elmegy.
Máskor arra kér, hogy kevesebb jelzőt használjak, hiszen fölösleges a túlzott terjengősség. Néha a szóismétlésekre figyelmeztet, ilyenkor érdemes szinonimákat alkalmazni.
Természetesen a program nincs teljesen birtokában a magyar nyelvnek, de adott esetben a beépített helyesírás ellenőrzőre támaszkodva, ügyesen figyelmeztet és javasol.

Összességében:
Aki valamiért -akár angolul vagy magyarul- prózai szövegek írására adja a fejét, annak érdemes az általa késznek vélt alkotást bemásolni az editor írásfelületére és átböngészni a színnel jelölt javallatokat. Ha good, és alig jelez valamit, akkor lehet örvendezni és közzétenni.

http://www.hemingwayapp.com



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon