Torta az Ablaknak

Születésnapja van egy gyűlölt és imádott operációs rendszernek.
1983 november 10-én, -az Apple-től lopva- adta ki a Microsoft a Windows első grafikus felülettel rendelkező 1.0-ás oprendszerét. Mindez az MS-DOS továbbfejlesztett változata volt, amiben minden utasítást be kellett pötyögni. Nem volt túl izgalmas. Aztán a „vindóz” egymás után adta ki a program verzióit, agresszív vagy/és ügyes üzletpolitikával komoly tortaszeletet kiszakítva a nagy informatikai biznisz egészéből.

Aztán már csak pár évet kellett átdöcögni, amikor a 2001-ben a Windows eljutott a csúcsra és kiadta a Fütyülőst (Whistler) vagy ahogy sokan ismerik: Windows XP-t. Onnan már csak lefelé vezetett az út, s a jelenlegi Windows 10 már teljesen idiótaként kezeli a mezei felhasználót (is), akinek szinte nulla beleszólása van a dolgok menetébe, hátterébe, hiszen követhetetlen, mi is történik a számítógépén, amikor a rendszer pl. automatikusan frissíti önmagát, s mint ahogy a legutóbb is, személyes adatokat lopva majd törölve okoz káoszt.

(Sokat elárul a Windows 10-ről, hogy a Microsoft szerint az utolsó stabil, mondom stabil verziót 2015-ben adták ki. Hm. Érdekes, ugye?)
Természetesen vannak alternatívák, de manapság a legtöbb kereskedelemben kapható számítógépen ott csücsül egy Windows 10, amit ha szeretnénk törölni, vagy „visszaokosítani” valamilyen emberibb, korábbi kiadásra, akkor komoly fejtörést okoz a felhasználónak.

Szóval bizonyosra veszem, hogy a Windows 1.0-ás verzió, bár faék egyszerűséggel bírt, mégis emberbarátibb volt a mostani csillogó-villogó, csinipini tízesnél. Egy tortát megérdemel.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon