Balatoni napok hala... izé... balatoni halak napja

Én nem is gondoltam volna, hogy a mi kis tengerünkben, a Balatonban és annak vízgyűjtő területén majdnem 50-féle halfaj fordul elő.
Ebből kb. 31 még ma is a „Balcsiban” lakik. De igazából a halászok, vagy a pecások mindössze 10-15 félével találkoznak. Apropó pecások! Itt a déli parton rengeteg orvpecás bújik meg a nádasban, vagy saját kis stégjükön. A bunkóbb típusok az egyre fogyatkozó szabad-strandok közvetlen tőszomszédságában fordulnak elő, s horgaikat előszeretettel a fürdőzők közé dobják. Aranyosak, mi?

Szóval a Balatonban hivatalosan 31-féle halacska éldegél, bár a legtöbben, alig tudunk felsorolni néhányat. Így aztán „kinyomoztam” a kis huncutokat, kikkel is találkozhatunk. Íme a tuti 25-ös csapat:
bodorka, kurta baing, fürge cselle, vörösszárnyú keszeg, balin, compó, fenékjáró küllő, szélhajtó küsz, karika keszeg, dévér keszeg, garda, szivárványos ökle, kárász, ezüst kárász, kövi csík, réti csík, vágó csík, harcsa, angolna, csuka, süllő, kősüllő, vágó durbincs, pettyes busa és a híres ponty (pont(y))

Az persze „vicces”, hogy a Balaton környékén található éttermekben, halsütőkben és egyéb efféle helyeken biztosan nem balatoni halat találunk a tányérunkon. De akkor felmerül a kérdés: Hová kerül a Balatonból kihalászott hal? Lövésem sincs. Aki tudja, árulja már el, lééééécci.  


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon