Funes

A kis Louis hiába született aranykanállal a szájában, vagyis spanyol nemesi családba, ez nem volt elegendő ahhoz, hogy bekerülhessen a művészvilágba. Magyarországon szinte természetes, hogy születni tudni kell, mert alanyi jogon jár a helyzetbe helyezés lehetősége.



A fiatal Louis eleinte bárzongoristaként próbált szerencsét, majd kisebb színházi szerepek megformálása után kezdett el filmezni. Az igazi sikert a Horgász a pácban című film hozta meg, s kitárta a színész előtt a kapukat. A Saint Tropez-i csendőr sorozat, a Fantomas filmek majd pedig az Egy kis kiruccanás már a világhírt is meghozták. Az utóbbi, egyébként, máig megdöntetlen francia kasszasiker volt.


"A francia komédia új csillaga” – nyilatkozta róla Fernandel, a világhíres francia színész.

Ebben a filmben lettek örök barátok Bourvil és Ő, s számos remek filmben lehettek partnerek. Amikor Bourvil meghalt, Funès összeroppant. Egy évig nem vállalt semmit, majd 1971-ben lépett színpadra, s az Oscar című vígjáték főszerepének kiváló megformálásával kacagtatott. Aztán jött Jákob rabbi majd egy csúnya infarktus. Még lábadozás kellett volna, de hamar visszatért a világot jelentő deszkákra és kétszáz alkalommal játszotta Jean Anouilh Torreádor keringőjét.





Utolsó, igazán sikerfilmje a Szárnyát vagy combját volt, amit állandó orvosi felügyelet mellett forgatta. Utána már nem talált saját hangjára. Viszont a visszhang hamarosan odaátról szólt. Louis Germain David de Funès de Galarza vagyis Louis de Funès 1983. január 27-én aláírt egy szerződést a túlvilági társulatba.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon