Melville

Ha megtekintjük a "Nagy amerikai írók" viszonylag szerény listáját, akkor a sorban felfedezzük Herman Melville nevét. Bár írt vagy két tucatnyi regényt, nevét mégis a Moby Dick című művéhez köti az irodalomtudomány.

Szerintem az amerikaiak úgy vannak ezzel, mint a Casablanca című filmjükkel. A megjelenésük idején egyiket sem tartották nagy durranásnak, de aztán az idő, a média, vagy épp a kultur-sznobéria a magasba emelte őket.




Melville családjáról keveset tudni. Egyszerű, puritán emberek voltak. Az ifjú Herman alig volt húsz esztendős, amikor matróznak szegődve elindult, hogy felfedezze a világot.
Tíz évig járta a tengereket, majd hazatért és "megnyitotta" írói vénáját. Írásaiban gyakran tengeri utazásainak kalandjait dolgozta fel. Nem volt ez másképp hetedik regényében sem, melynek teljes címe: Moby Dick, a fehér bálna. 1851-ben jelent meg először Angliában, majd Amerikában. E tényt mérsékelt érdeklődés vette körül, mind olvasói, mind pedig szakmai szemszögből.
Egy farmon telepedett le, megnősült, gazdálkodott és írt. Aztán tett egy nagy ázsiai utazást, majd onnan hazatérve írt még néhány regényt, de azok sem váltottak ki hangos visszhangot. Melville meg is szakította minden irodalmi kapcsolatát.
Mint már céloztam rá, Herman Melville írói nagyságát csak jóval halála után fedezték fel.

Mi tagadás, magam is csak egyetlen művét olvastam, s bár nagyon olvasmányos, tényleg nem egy korszakalkotó alkotás. De egyszer érdemesnek tartom elolvasásra.

(http://mek.oszk.hu/07400/07406/07406.htm)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon