Ökolábnyom

Be kell vallanom, nem vagyok egy elvakult zöld-párti, az ezzel kapcsolatos ismereteim is megmaradnak az általános „nemszemeteleknempazarolomavillanytvizetésatöbbit” -szinten.
Nem oly rég tanultam egy összetett kifejezést, mely így hangzik: ökológiai lábnyom. Ez az én olvasatomban azt jelenti, hogy egy ember, akkor nagyon zöld, ha minél kisebb az ökológiai lábnyoma. Vagyis egy ember, az életmódjának fenntartása mellett a lehető legkevesebb energiát használjon, s minél kevesebb szemetet hagyjon hátra. Kivetítve ez akár országos, sok kontinentális méretekre is kiszámítható. A világátlag 2.2, Magyarország ökológiai lábnyoma 3.7, ami nem annyira nagyon vészes, de egy kicsit nagyobb odafigyeléssel lehetne jobb is. Megvizsgáltam a saját „ökolábnyomomat” is és a végeredmény csak egy kicsit jobb a magyar átlagnál: 3.1. Sajnos a magyar csomagolástechnika még mindig a környezetszennyező technológiára épül, hihetetlenül sok a papír és műanyag, a hulladék újrahasznosítása pedig idehaza inkább csak elméletben létezik.





Évekkel ezelőtt egy japánországban született, de ma már Amerikában élő szobrásznő gondolt egy nagyot. Hatott Rá a sintóista vallás, melyben a tárgyaknak is lelke van. Ezért Sayaka Ganz, mert így hívják a hölgyet, szemétből, főleg műanyag hulladékból kezdett meglepő szobrokat készíteni. Eleinte maga guberálta szobrainak alkatrészeit, kissé furcsán is néztek Rá azok, akik nem ismerték az okát. De ma már szerencsére bőven akad adományozó, így nem kell a szeméttelepeket és a környék kukáit átvizsgálnia.

Kidobott kanalak, konyhai eszközök, műanyag alkatrészek, játékok, szemüvegek, tollak és egyebek. Sayaka Ganz ezeket gyűjti, csoportosítja, színek szerint rendezi, majd pedig a szemetet művészetté nemesíti.

Egy-egy méretes szoborhoz akár 500 darab elemet is felhasznál, s alkotásai messziről a dinamikus mozgás benyomását keltik.


Az utóbbi időkben művészi produktumait sikerül anyagi haszonnal párosítania, legutóbb egy alkotása 12 ezer dollárért kelt el. Nem semmi! A múzeumok is felismerték művészetének üzenetét, s különleges szobrai ma már különféle állandó és időszakos tárlatokon láthatók.

A művész honlapja: https://sayakaganz.com


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon