Gloria Swanson

Az amerikai filmgyártás alkonyán igazi, tündöklő sztárok szimbolizálták az Álomgyár világát.
Mivel a filmeknek akkor még nem volt hangja, így a színészek -szerepük megformálásakor- a ma már komikusan elnagyoltnak tűnő testbeszédre és a mimikára hagyatkozhattak. Ennek a korszaknak volt egyik kiemelkedő alakja Gloria Swanson, akit sokoldalú játéka miatt imádtak a nézők és a producerek, s akit hisztériás, érzelmileg szélsőséges viselkedése miatt utáltak a rendezők. De sztár volt, aki a híres sétányon két csillagot is kapott.




Gloria nem született gazdag családba. Apukája svéd katona, anyukája lengyel bevándorló. Tanulmányai után áruházi eladóként dolgozott, s csak álmodni mert arról a csillogásról, ami később az élete részévé vált.
Egyik nap a nagynénjével meglátogattak egy chicagói filmstúdiót. Annyira megtetszett neki az ottani munka, hogy megkérte a tulajdonost, aki a nagynénje ismerőse volt, hogy hadd statisztálhasson az egyik filmben. Így kezdődött a karrierje. A következő években szép lassan araszolt fölfelé azon a bizonyos szamárlétrán. Elköltözött Kaliforniába, hogy a Keystone stúdióban dolgozhasson. Sorban jöttek a szerepek, a sikerek. A Paramount Pictures stúdióhoz szerződve Cecil B. DeMille filmrendező, -aki a korszak nagyságának számított- látott a lányban fantáziát, s rengeteg filmben szerepeltette. Gloria az 1920-as évekre már kiemelt sztárrá vált. Ő volt az első, akinek a magánéletéről rendszeresen tudósított a sajtó. Bemutatta a sztár csillogását, milyen gyémánt csillog a sztár nyakában, milyen drága cipőt visel a sztár a lábán, milyen káprázatos ruhát viselt az egyik fényes estélyen a sztár, melyik férfi oldalán jelent meg egy bemutatón a sztár - és ehhez hasonlók.


Aztán megérkezett a hangosfilm. Sok sztár hullócsillaggá vált, s bár Gloria Swanson látszólag sikerrel lépett át ebbe a hangzavaros világba, de végül azok közé került, akik nem tudtak megfelelni az új álomgyár elképzeléseinek. Lassan elfeledték, fénye elhalványult. Aztán pár évtized múlva még lehetősége nyílt rá, hogy megmutassa, ki is Ő valójában. Egy olyan film főszerepét vállalta el, melyet sok, egykori némafilm sztár visszautasított, hiszen a szerep épp egy elfeledett sztárról szólt. Az alkotás, mára „kultfilmmé” vált, bekerült az örökre megőrzendő mozifilmek közé, s megtekintését magam is ajánlom. Gloria az Alkony sugárút Norma Desmond-jaként tért vissza a mozivászonra, s a film rövid idő alatt óriási sikert ért el. A filmet 11 Oscar-díjra jelölték, melyből hármat meg is kapott. Gloria -bár jelölt volt- nem lehetett az arany szobrocska tulajdonosa. A film után a televízió figyelt fel Rá. Néhány sikeres sorozat epizodistájaként, show műsorok vendégeként láthatták az egykori sztárt, aki játékosságával, eleganciájával sokakat újra meghódított.


A sztár magánélete is oly változatos volt, mint a munkája. Hat férjet „elszaggatott”, e kapcsolatokból gyermekek is születtek, örökbe is fogadott néhányat. A férjek mellett -természetesen- akadtak szeretők is szép számmal, s néha viharos érzelmi és kapcsolati váltások jellemezték életét. Ezekről később, -a tévés show műsorokban- teljes nyíltsággal mesélt, és a nézők imádták ezt a nyers, ám elegáns humorral tálalt kitárulkozást.


Gloria egészen korán áttért a makrobiotikus, vegetáriánus táplálkozásra, melyről nagy szeretettel tartott beszámolókat kollégáinak. Talán ez, talán szerencsés génjei segítettek Neki abban, hogy 84 éves koráig kitűnő szellemi és testi kondíciónak örülhetett. Végül a szíve szólította el, s csatlakozott a túlvilági nagy filmstúdió csapatához.  

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon