A magyar méhek napja

A méhek misztikus lények. Nélkülük rövid időn belül elpusztulnánk, hiszen növényeink megtermékenyítésében nagy szerepük van. Már ezredekkel az idő számítása előtt is figyelte az ember a méheket, s igyekezett jó barátságot ápolni velük. Háziasításuk is viszonylag korán megtörtént, i.e. 3000 körül már feliratok jegyzik le a méhész tevékenységét.


his_primebee_1184


A méhek tökéletes ám kegyetlen társadalmában nincs helye a henyéknek. A királynő uralkodik a kaptárban, s egyre csak potyogtatja az aprócska méhnemzedékeket. Alatta élnek a herék és a munkások. Sokáig úgy hitték, a méhkirálynő szűzi mivolta ellenére képes utódokat létrehozni, ezért később Szűz Máriát Nagy Méh néven és alakban tisztelték.

A méhek napját itthon a Magyar Méhészek Egyesületének kezdeményezéseként 1994-től ünnepeljük. A méz egy csodaszer, mert bárki fogyaszthatja. A magyar méz pedig kifejezetten elsőosztályú. Volt is egy időszak, amikor a zúnió „fúrta” a magyar mézet, kiemelten az akácmézet. E csodaszer nem lenne méhek nélkül, s bár sajnos itthon csak kevesen fogyasztanak rendszeresen mézet, azért kötelességünk védeni a hazai terméket.

egy-termeszetes-csodaszer-mez
Jómagam és Maci barátom minden reggel elfogyasztunk egy keveset a sokorópátkai Elek méhészet termékéből. Nyáron pedig nagy kulináris élményünk volt a somogyjádi Ballér méhészet hársméze. Aki erre vagy arra jár, vegyen egy üveg mézet és fogyassza el, mert minden kanál mézben a méhek varázsereje bújik meg. A méhecskékre pedig vigyázzunk, mert a saját életünk függ tőlük. Gondoljunk majd rájuk május 20-án is, amikor világnapjukat ünnepelhetjük. Aki pedig tigris véleményén van, hogy ez olyan nyilem-nyalom dolog, legalább igyon meg egy üveg mézsört e szárnyas jószágok tiszteletére.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon