Richter skálája

Egyik - Körülbelül 20 évente elpattan egy szeizmikus húr, s ilyenkor bizony a Richter skála szerint 9-es erősséget mér a műszer.




Másik - Richter skála? De miért éppen Richter? Richter Gedeonról a gyógyszerészről nevezték el?
Egyik - Nem. Semmi köze hozzá. A Richter skálát Charles Francis Richterről, az amerikai fizikusról nevezték el.
Másik - De miééééért?
Egyik - Azért, mert kollégája, Beno Gutenberg segítségével Ő fedezte fel, hogy a földrengések mérhetők.
Másik - Ahá! Ő az a Richter, aki naturista volt, s ezzel időnként meglepte munkatársait? A köpenye alatt néha ádámkosztümöt viselt. Hi-hi-hi!



Egyik - Na, neked úgy látszik csak ez maradt meg. Jellemző... Richter dédpapája német forradalmár volt, s az üldöztetés miatt kelt át az óceánon. Leszármazottja már ízig vérig amerikaiként 1900. április 26-án született. Sajnos a szülei hamar elváltak, így a nagypapáját tekintette apjának. A híres Stanford Egyetemen diplomázott, s innen került a Kaliforniai Technológiai Kutatóintézetbe, ahol a földrengések mérésével foglalkoztak. Volt már egy elfogadott mérce az olasz geológus pap, Giuseppe Mercalli által kidolgozott Mercalli skála, amiről a szeizmológiai laborban bebizonyították, hogy valójában használhatatlan. Ezért kifejlesztettek egy szeizmológiai műszert, ami megközelítőleg tudott előrejelzéseket adni, s mérni is a lökések erősségét. A skálája logaritmikus, ami azt jelenti, hogy egy 7-es erősségű földrengés, az a 6-os tízszerese, az 5-ös százszorosa, a 4-es ezerszerese. Egy 4,5-ös Richter skála szerinti földrengés olyan erősségű, mint a Nagaszakira ledobott atombomba. A tudományos munkát igazából már 1935-ben publikálták, de gyakorlati alkalmazására még csaknem húsz évet várni kellett. A nyolcvanas évek végéig használták is, ám közben kiderült, hogy a Richter skála sem tökéletes. Bár manapság a híradásokban még mindig ebben adják meg az értéket, ám ma már valójában a Momentum Magnitúdó Skálát (MMS) és a Makroszeizmikus Skálát (EMS) használják.
Másik - De akkor miért mondják Richter skálában?
Egyik - Mert abba számolják át, hiszen annak skálája közérthetőbb.  


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon