Barkóba

A barkochba vagy ahogyan ejtik: barkóba, egy igen régi pesti találmány.
Bár van neki angol verziója is, azt Twenty Questions-nak híják, s ott -mint neve is mutatja- csak 20 kérdésből lehet „gazdálkodni”. A magyar verzió nem ilyen szigorú. A játékot általában ketten játsszák, lényege, hogy az egyik játékos gondol valamire, a másik pedig kérdéseket tesz fel a kitalálandó dologgal kapcsolatban. A válaszok készlete igen szűkös. Igen, nem, is, nem jellemző, talán, nem tudom. A magyar barkóba játék a huszadik század elején terjedt el Magyarországon, s népszerűségére jellemző, hogy még jeles íróink is előszeretettel játszották. Karinthy Frigyes és József Attila kifejezetten jeleskedtek a megfejtők között.



De honnan a név?
A 2. században, a római uralom ellen Ciprus szigetén fellázadtak a zsidók. A lázadásból végül három évig tartó szabadságharc lett, amit a rómaiak csak komoly véráldozattal tudtak leverni. A zsidók vezetője Simon ben Kosziba szabadságharcos volt, akit mindenki csak Bar Kohba-ként ismert. A legenda szerint egyszer eléje vittek egy neki kémkedő embert, akinek a rómaiak brutálisan kivágták a nyelvét, hogy semmit se mondhasson el. Bar Kochba oly ügyességgel tette fel kérdéseit, hogy a nyomorultnak csak igen és nem fejrázással kelljen válaszolnia. Különös történet. Ugye? Egy árva szó sem igaz belőle, csak annyi, hogy a huszadik század elején íródott és színpadra állított műben szerepel. Hogy kinek a fejéből pattant ki? Már nem tudható, de szerintem Karinthy biztosan tudná...
Az viszont bizonyos, hogy a valóban élt, de jelentéktelen zsidó lázadó, Bar Kochba neve még egy darabig fennmarad.   

Te például, kedves kis olvasóm, hány kérdéssel találnád ki azt, hogy: „Bárczi Benő anyai öregapjának a háziorvosa”? Karinthy Frigyesnek mindössze 27 kérdést kellett feltennie a megfejtéshez.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon