Katharine Hepburn

Az Álomgyár egykori „lakóit” még mindig sokak csodálata veszi körül. Kevesen tudták, hogy sokan közülük saját térfelük felé játszottak. Talán furcsa lehet olyan hírességek nevét e listán látni, akik rendkívüli férfiasságukkal, vagy női szexuális kisugárzásukkal nem ott arattak igazán sikert, ahol azt sokan hitték.




A tavaly októberben elhunyt, mindenki által csak Scotty Bowersnek nevezett szex partner közvetítő és író, néhány éve megjelentetett egy könyvet, mely igen botrányosra sikeredett. Nem is arról van szó, hogy a részletek igazak-e, hanem arról, hogy a lényeges beszámolók nagyon is valósak. A Full service című alkotásban kendőzetlenül beszámol Hollywood kevésbé ismert arcáról, szexuális aberrációiról. Olyan sztárokról mesél, akikről soha nem gondolta volna a kívülálló, hogy művészi eltolódásaik mellett a szexuális érdeklődésük is egy kicsit ferdécske. A stúdiók úgy őrizték őket, hírnevüket, mint az aranytojást tojó tyúkokat vagy épp kakasokat, bár a kép egy kicsit ellentmondásos. Az ismert színészek és filmes szakemberek köré hazugságokból szőttek falakat, s ezen építmények mögé csak nagyon kevesen pillanthattak be. 

Halott sztárról is igazat, vagy semmit
Katharine Hepburn színésznőt vitathatatlanul Hollywood nagyságai között tartják számon. Ő testesítette meg a 20. század modern, amerikai nőtípusát. Először azt hittem, hogy csak pár moziját láttam, ám ahogy beleolvastam filmjeinek listájába kiderült, sokkal több volt meg. Persze gonoszul meg kell említenem, az Ő alakításai nekem kevésbé voltak emlékezetesek.



Kislányként inkább a fiús dolgok érdekelték és szerette, ha Jimmy-nek szólítják. A bátyja véletlenül felakasztotta magát, testére Ő talált rá, s ez az élmény  befolyásolta lelki fejlődését. Édesanyja lelkes feminista volt, lányát gyakorta vitte gyűlésekre.
A fiatal színésznő eleinte színházakban kapott szerepeket, ám később -kamatoztatva minden egyéb tehetségét- a harmincas évek kiemelt filmsztárja lett. Hamar megszületett az első Oscar-díja is, melyet élete során még három követett, de egyet sem vett át. Magasról tett az egészre. A kezdeti sikerek után elszaladt vele a ló, és a sajtót is rendesen magára haragította. Például utált interjút adni, sokszor direkt hülye válaszokat adott, s kifejezetten gyűlölte, ha fényképezik. Ez sok Róla készült képen látszik is.
Még a nagyon szigorú cenzúrás időszak előtt született Sylvia Scarlett című filmjében láthatta a közönség a filmvászon első leszbikus csókját, mely valójában egyáltalán nem volt ellenére a művésznőnek, sőt. Bár karrierjének megerősítése érdekében eleinte férfiak közeledését is muszáj volt bevállalnia. 



A már említett Scotty Bowers ügyesen beszop... bedolgozta magát Hollywoodba. Ő volt a sztárok titkos légyottjainak szervezője, közvetítője. Ha fiú kellett, ha lány, mindenből volt bőven kínálat. Állítólag ha gyerekre volt igény, azt is ki tudta elégíteni. A komoly repertoárba gyakorta magát is bevette. No, az ő könyvében olvashatunk a művésznő, színfalak mögötti életéről. Katharine a néhány évtized alatt a -saját szórakoztatására- körülbelül 200 lányt fogyasztott el. Leginkább a sötét hajú, fiatal, smink nélküli csajokat kedvelte. Csak egyetlen egy volt közöttük, akivel tartósabban is fenntartotta e kapcsolatot, rá 100 ezer dollárt hagyott a végrendeletében. Az úgynevezett örömlányok mellett hasonló beállítottságú kolléganőkkel, vagy épp hírességek feleségeivel is szívesen ágyba bújt. Felvetődhet a kérdés, hogy Scotty Bowers hatalmasakat lódított csak, hogy botránykönyvét eladhassa?! Meglehet, hogy itt-ott kiszínezte egy picit, de mások visszaemlékezései -nagy vonalakban- megerősítik a leírtakat. Talán csak a saját szerepét fényezi túl, pedig nyugodtan nevezhetjük közönséges homokos stricinek, hiába voltak sztárok az ügyfelei.



Katharine Hepburn kicsapongásairól természetesen mélyen hallgattak a filmstúdiók sajtósai. Nyilván kapóra jött a művésznő és Spencer Tracy barátsága, ami valóban nem tudott több lenni ennél, tekintve, hogy Tracy viszont inkább szerette a fiatal, vékony fiúk társaságát. Bár nős volt, régóta nem élt együtt feleségével, így Hollywood kitalálta a nagy románcot a két híres színész között. Az emberek pedig elhitték, s így mindkét sztár mássága fedve volt. Tracy egyébként egész életében azt hitte, Isten büntetése az, hogy fia süketen született, s mindennek okát saját másságában látta. Így aztán gyakran az alkoholba és Scotty Bowers karjaiba menekült.



Katharine Hepburn nem teregette ki másságát. Ez csak a mai másodpercsztárocskák önreklámja. A külső lazaság, hiszen gyakran járt ingben, nadrágban és tornacipőben, egy belül nagyon is elegáns, finom embert takart. Mindennek ellenére markáns egyéniség volt, egy karakter, bár nekem a sokak által hangoztatott kisugárzása nem jött át. Valahogy mindig azt érzem, ha látom, mintha ugyanazt játszaná. Kemény és határozott, de aztán előbukkan az érzelmes és tátott szájú, gyenge nő. Színészi eszközei kissé szegényesnek tűnnek, de az az időszak, amikor Ő sztárrá válhatott Hollywoodban, nem is igényelt a színésznőktől túl sokat. Sajnos ma már annyit sem, tehát úgy marad meg az utókornak, hogy legendásan nagy tehetségű színésznő volt. Hát jó, emlékezzünk Rá így. De ha már Hepburn, akkor nekem inkább Audrey.   

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon