Május



Maia Maiestas a hegyi nimfák közül a legidősebb, a legszebb és a legszégyenlősebb volt. Hm... ám annyira azért mégsem, hiszen Zeusszal azért csak „összehoztak” egy gyereket, Hermészt. A csalafinta legény később az utazók, tolvajok, zenészek védő istene lett.

Maia Maiestas alakja a római mitológiában is felbukkan. Termékenység istennőkét tisztelték, személyét gyakorta összemosták az ősi, itáliai teremtő istenanyával, Bona Dea-val.

Az Ő tiszteletére nevezték el a római naptár harmadik hónapját, Maius-nak. Aztán Julius Cézár megreformálta az év hónapjait, beiktatta a januárt és a februárt, így Maius, vagyis Május az ötödik helyre került. De nevét megőrizte, s az 1582. október 4-én érvénybe léptetett Gergely-naptár is átvette. A májust a népnyelv pünkösd havának hívja, ez most eléggé a hónap végére került, így aztán sokat kell várni a kiáradásra. Az ősi magyar hitrendszerben az Ígéret havának nevezik. Itthon azzal aztán tele van a... padlás rendesen. Remélem, hamarosan új ünnepe is lehet a május hónapnak: a koronahiszti vége.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon