Űrlányok

Aki ismer, tudja: nőpárti vagyok. Mindig büszkén gondolok azokra a nőkre, akik ugyanazt a teljesítményt érték el, mint a kicsit túlreklámozott férfi társaik, s ha túl is szárnyalták a tettüket, akkor külön örömmel gondolok Rájuk.



Szerencsére a világűr meghódítói között nagyon sok női névvel találkozni. Vannak közöttük olyanok, akik a háttérben maradtak, viszont munkájuk nélkül nem sikerülhettek volna bizonyos expedíciók. De szép számmal akadnak olyanok is, akik asztronautaként kijuthattak a végtelen világűrbe, s nevüket a népszerűség a csillagokig repítette.



Az első nő, akinek sikerült ez a nagy kaland, az egykori Szovjetunió hőse, Valentyina Tyereskova. Meg sem kísérlem felsorolni kitüntetéseit, de az bizonyos, hogy teljesítménye sokakat megelőz. Először is úgy ült be a Vosztok-6 űrrakétába, hogy addig csak traktort vezetett és szövőgépeket kezelt. Viszont imádott ejtőernyőzni, ami a programba való beválasztáskor előnyt jelentett. Tyereskova volt az első űrhajós és nő, aki maga irányította űrhajóját és nem egy automatika vezérelte. 1963. június 16-án lőtték ki a világűrbe és 48-szor kerülte meg bolygónkat, mielőtt sikerrel visszatért. Még abban az évben megházasodott, s egyetlen nőként megkapta a vezérőrnagyi rangot.
Hobbija a galambtenyésztés és nyíltan Putyin fan.



A világ második űrhajósnője is Szovjet. Szvetlana Szavickaja belevaló csajszi lehetett fiatalon. Berepülő pilóta, mérnök. A repülés szeretetét, a tehetséget az apukájától örökölte, aki nagyon híres pilóta volt. 17 évesen a sztratoszférából ugrott és ejtőernyővel ért földet. Eszméletlenül sok repülési óra és ugrás volt a háta mögött, amikor beválogatták az űrprogramba. A három fős személyzettel működő teherhajóval repült a Szaljut-7 űrállomásra és egy darabig ott teljesített szolgálatot. Ő volt az első nő, aki űrsétát tehetett a világűrben. Visszatérése után még egyszer kijutott a világűrbe, akkor már pilótai minőségében. Jelenleg politikusként dolgozik, képviselő az orosz parlamentben.



A harmadik női „űrkalandor” amerikai. Dr. Sally Ride asztrofizikus. Eredetileg profi teniszező akart lenni, de meglátta, hogy a NASA fizikusokat keres. Jelentkezett, majd beválasztották az űrprogramba. Eleinte a földi központban kapott fontos feladatokat, majd két űrrepülésen is részt vett, ahol műholdakat állítottak pályára és különböző tudományos kísérleteket folytattak. Az űr után több egyetemen is tanított fizikaprofesszorként. Amikor 2003. február 1-én bekövetkezett a Columbia űrrepülőgép katasztrófája, a doktornőt beválasztották a balesetet vizsgáló szakembereket tömörítő bizottságba. Élettársával Tam O'Shaughnessy-vel közös nonprofit szervezetet hoztak létre, mely a gyermekek oktatását helyezte előtérbe. 



Marsha Ivins amerikai űrhajósnő teljesítménye szintén egyedülálló. Öt sikeres küldetésben vett részt és mindegyik típusú amerikai űreszközön utazott.



Az amerikai rekorder Peggy Whitson, aki három küldetésben kétszer parancsnokként vett részt és összesen 665 napot töltött a világűrben, többségében a Nemzetközi Űrállomás parancsnokaként.

A többiekre nem térek ki részletesen, ráadásul a felsorolásom sem lesz teljes. Mindegyikükre jellemző, hogy sok férfi teljesítményét szárnyalták túl, s bizonyították, a nők is lehetnek olyan „tökösek” ha kell.



Claudie Haignere (Franciaország), Chiaki Mukai (Japán), Susan J. Helms (USA), Yi So-yeon (dél-Korea) Kalpana Chawla (USA), Laurel B. Clark (USA), Joan Higginbotham (USA), Jelena Kondakova (Orosz), Sunita Williams (USA), Liu Jang (Kína), Roberta Bondart (Kanada), Bonnie Dunbar (USA), Jelena Olegovna Szerova (Orosz), Janice Voss (USA), Jessica Meir (Svéd), Kate Rubins (USA), Mae Jemison (USA - az első afroamerikai), Tracy_E_Caldwell (USA), Christina Koch (USA), Shannon Lucid (USA), Anousheh Ansari (Irán), Samantha Cristoforetti (Olasz), Judith A. Resnik (USA), Kathryn D. Sullivan (USA), Eileen Collins (USA), Julie Payette (Kanada), Naoko Yamazaki (Japán), Anna Lee Fisher (USA), Margaret Rhea Seddon (USA), Mary L. Cleave (USA), Ellen S. Baker (USA), Kathryn C. Thornton (USA), Linda M. Godwin (USA), Tamara E. Jernigan (USA), Millie Hughes-Fulford (USA), Nancy Jan Davis (USA), Ellen Ochoa (USA), Janice E. Voss (USA), Nancy J. Currie (USA)
 és még sokan mások.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon