A nagykorú Ogg Vorbis

Szinte a megjelenése óta használom a Ogg Vorbis audioformátumot. Pont ma lett nagykorú, vagyis 18 esztendős.

Az ogg formátum ingyenes és semmiféle jogdíj vonzata sincs. A Xiph.org Alapítvány hozta létre épp azért, mert az mp3 formátumra akkor még jogdíjat kellett fizetni. Azóta persze már az is ingyenes lett.


Ettől függetlenül a jobb hangzás és kisebb méret miatt az ogg egyre népszerűbb, főleg a Linux rendszert használók, a játékgyártók és a rádiók körében.

Régen, még külön kiegészítő alkalmazás kellett a létrehozására, de ma már a széles támogatottsága, ingyenessége, praktikussága miatt a legtöbb hangszerkesztőben alapból megtalálható az ogg-ra exportálás lehetősége.




A gyártók is örömmel fogadták az új, ingyenes hangtömörítési eljárást, s ma már szinte az összes hangot lejátszani tudó eszköz automatikusan felismeri és gond nélkül lejátssza a Vorbis tömörítéses zenéket. Ha jól tudom, a népszerű Spotify is ogg-ban streameli az anyagait.




Az alapítvány fejlesztése a FLAC veszteségmentes hangtömörítési eljárás is, melyet szintén majdnem keletkezése óta használok. Főleg a nagy méretű zenei vagy hang nyersanyag archiválására alkalmazom, mert az eredeti wav igen terjedelmes tud lenni, emez pedig tökéletes minőségben tömöríti.

A technikai részletekkel senkit nem untatok, de a tömörítési megoldása roppant trükkös. A FLAC szinte ugyanazt az utat járta be, mint az ogg, ma már majdnem az összes házi és studio kütyü megbirkózik vele.


Réges-régen a most 20. szülinapját ünneplő Audacity nevű ingyenes alkalmazást használtam, ha valamilyen hanganyagot gyorsan vágnom kellett, de aztán a Windows verziószámokra való érzékenysége miatt inkább átpártoltam a szintén ingyenes Ocenaudio-ra.


Az utóbbival tettem egy kísérletet. Kiválasztottam egy rövid hanganyagot és tömörítettem a fentebb említett formátumokba, hogy láthatóvá váljanak a méret- és minőségbeli különbségek. Egy cd-ről szedtem le a 20 másodpercnyi nyersanyagot, s az alap tömörítési eljárások után ez lett belőle. 

Szóval a húsz másodpercnyi zene teljesen nyers, vagyis wav formátumban:

wav - 3493120 - vagyis majdnem három és fél megabyte, ami húsz másodperces anyagnál egy kissé ducinak számít - viszont a hangzás tökéletes.

Az említett FLAC, veszteségmentes tömörítéssel:

FLAC - 2211754 - vagyis egy picivel kevesebb, mint a kétharmada az eredetinek. Tapasztalatom szerint, ez nagyobb anyagoknál jelentős méretet képviselhet. - A hangzás tökéletes.

A szokásos mp3 128-as tömörítésnél:

mp3 - 318066 - tehát a méret jelentősen csökkent - a hangzásban így le kell mondanunk az erőteljesebb dinamikáról és a magasabb rezgésszámú hangokról. A mobilos lejátszók sem tudják szoftveresen produkálni a veszteséget, pedig gyakran így hirdetik őket. Természetesen ha kisebb tömörítési rátát használunk, akkor ezeket visszakapjuk, ám a méret is jelentősen megnő.

A Vorbis kódolásnál elérhető a kompromisszum:

ogg - 326413 - az általános 128 bites kódolásnál kicsi méretet kapunk - és a dinamika, no meg a magasabb rezgésszámú hangok sem vésznek el jelentősen.


A fenti esetek persze csak akkor érvényesek, ha igazi, tiszta nyersanyagot használunk, mert a már eleve agyongányolt, túltömörített hangoknál eleve pocsék lesz a végeredmény.


Szóval érdemes az immár nagykorúvá vált Ogg Vorbis kódolást használni, ha egyáltalán hallgatunk még igazi, minőségi zenét a mostani üzemzajon kívül.    

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon