A Sátán Bibliája

E hangzatos cím után csalódást okozok azoknak, akik az okkultista Anton Szandor LaVey könyvét várják tőlem. A Sátáni Bibliát mindenki csak saját felelősségére olvasgassa, ha a jelenlegi hazug díszletvilág kulisszái mögé kíván belesni. Nem, a cikkem egy másik könyvről szól.



A Svéd Királyi Könyvtár gyűjteményében sok különleges és egyedi kötet szerepel. Ott találni egy „aprócska” könyvet, melyhez középkori legenda is dukál.

A mese szerint egy csehországi bencés kolostorban kiátkozás és kizárás veszélye fenyegette az egyik szerzetest. Bűne nem ismert, de a büntetéstől való félelmében megígérte, hogy egyetlen éjszaka alatt megírja az emberiség könyvét, melyre a rendház majd igazán büszke lehet. Bezárták hát a cellájába, s nekiláthatott az írásnak. Éjfél felé a szerzetes rájött arra, hogy képtelen lesz művét befejezni, így aztán segítséget kért. A Sátántól. Hogy mi volt az egyezség alapja, azt nem tudni, de a szerzetes már eleve nem lehetett hótiszta lelkületű. A Sátán megsegítette a barátot, így ő -hálából- belerajzolta a könyvbe. Ennyi a legenda része. 



Viszont a kódex tényleg létezik. 
Méretei: 
Oldalmérete: 90x50 centiméter. Nem vicc, tényleg bazi nagy. Ezért is említik Codex Gigas néven.
Lapszám: 624 oldal, ez egy 22 centiméter vastagságú könyvet jelent.
Súlya 75 kilogramm. 160 szamár bőrére volt szükség, hogy a mű elkészülhessen.



A történészek megállapították, hogy -a tinta és a kézírás vizsgálata szerint- tényleg egyetlen kéz alkotta, s csaknem 40 évig dolgozott rajta a 13. században élt szerzetes, akit talán egyetlen apró bejegyzése nevesít: Herman Inclusus. A különleges könyv aztán a 16. század végén a cseh királyhoz került, majd a harmincéves háború hadizsákmányaként Svédországba szállították. Azóta is itt van. Egyszer kölcsönadták a cseheknek egy évre, de aztán azonnal visszakérték.  



Tartalomjegyzéke is elég színes. A latinul írt lapok tartalmazzák a majdnem teljes Bibliát, Szent Izidor enciklopédiáját, Joszéf ben Mattitjáhu zsidókról szóló könyvét, néhány cseh krónikát, gyógyászati szövegeket, etimológiai és fiziológiai értekezéseket, kalendáriumot, szellemidéző varázsigéket. Állítólag tíz lapja hiányzik, de még így is mesés alkotás.



Mindez persze nem számít, mert mindenki csak a Sátán Bibliája-ként említi, hiszen az 577. oldalon tényleg látható egy vidáman táncoló mókás, zöld pofájú ördögfigura, pöttyös bugyogóban. Inkább viccesnek, mintsem félelmetesnek tűnik.

Az idők folyamán erősen megrongálódott kódexet néhány évvel ezelőtt gyönyörűen konzerválták és elkészítették róla a digitális másolatát. Akinek van kedve és ideje végiglapozgatni a több száz oldalt, az itt nyugodtan megteheti. Szerintem semmi különös, leszámítva a már említett mókás ördögfigurát.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon