Klimt? Stimmt!

2006-ban egy New Yorki galéria 135 millió dollárt fizetett ki egy festményéért. Ezzel megdöntötte az addigi csúcstartó, Picasso rekordját. Íme a ma már több, mint 135 millió dolláros festmény:


Az alkotója Gustav Klimt, aki egy Ausztriában élő, de cseh származású családba született 1862. július 14-én. A papája aranyműves volt, így nem lehetett kétség afelől, hogy művészi tehetségét kitől is örökölhette. Az Osztrák Császári és Királyi Iparművészeti Iskolában tanult, ami akkor az első modern művészeti oktatási intézmény volt. Szigorú szabályok szerint sajátították el a különböző képzőművészeti ágak alapfogásait. Klimt művészetének elején erőteljesen érezhető is az iskola hatása. 



A hét Klimt testvérből hárman tanulhattak ott, s mindegyikükből művész lett. Első vállalkozásukban belső terek művészi dekorációját készítették el, melyek olyan jól sikerültek, hogy császári megbízásokhoz is hozzájuthattak. Számtalan bécsi épület dekorációját Ők alkották meg, melyeknek egy része még ma is megcsodálható.



Aztán a művészet világába berobban a 19. századi avantgárd, a szecesszió. Természetesen Klimt is szakított a korábbi akadémiai stílussal és lelkes híve, központi alakja lett az új irányzatnak. Szerencséjére ez másoknak is tetszett, s a gazdag, bécsi zsidók rengeteg munkával látták el. Bécs abban az időben minden újra fogékony volt, s Klimt nyújtotta is ezt az újdonságot. A hatalom kissé fanyalgott, nem is igazán támogatták abban, hogy állami megbízásokat kapjon. Túlságosan nem érdekelte, mert számos európai kiállításról hozta el a fődíjakat. A Bécsi Képzőművészeti Akadémia rendes tagjává sohasem választották, viszont maga az intézmény tiszteletbeli tanári tagsággal ajándékozta meg.



Klimt híres volt botrányairól is. Főleg nőügyeitől volt hangos egész Bécs. Kapcsolataiból legalább 14 gyermek született, de hivatalosan csupán hármat ismert el. 

Az 1910-es évek nem alakultak kedvezően. Több betegséggel is harcolt, amikor egy agyvérzés lebénította. Szervezete legyengült, ráadásul akkor söpört végig Európán a spanyolnátha, ami elragadta Őt az élők sorából.



Számomra a korai szecesszió egy tökéletes stílus. Könnyed és lázadóan elegáns. A benne született Art nouveau, Jugendstil, stile floreale, Tiffany style pedig ma is komoly értéket képvisel. A képző- és díszítőművészeten túl a hétköznapi tárgyak megvalósításában is csodálatomra méltó. Sajnos mára ezt is eltorzították és hétköznapi giccsé alacsonyították le.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon