Opus 68

Szerintem még az is hallotta e zeneművet, aki azt hiszi, hogy nem. Eredeti címe: A gladiátorok bevonulása. De ahogy mindenki ismeri: A bohóc induló.



Szerzője a cseh Julius Fučík, aki 1872. július 18-án született Prágában. Eredetileg fagottozni tanult, de különböző mesterektől elsajátította a hegedű és az ütősök kiváló kezelését. Zeneszerző mestere a híres cseh klasszikus Antonín Dvořák volt.



Az ifjú Fučík 1891-ben belépett a 49. osztrák-magyar ezredbe, mint katonazenész. Mikor egy kicsit elege lett a hadseregből, átszerződött a prágai Német Színházba, mint másodfagottos. Ebben az időszakában írta a legtöbb keringőjét, vidám polkáját.


A sors úgy hozta, hogy másodszor is katona legyen. A 86. gyalogezred katonazenekarának élére került, s ekkor komponálta meg népszerű indulóit, köztük a leghíresebbet, a Gladiátorok bevonulását.


Magyarországon is állomásozott egy darabig, s nagyobb zenekari műveit itt írta meg, mert kiváló zenekart kapott. Muzsikái széles körben ismertté és szeretetté váltak.




A leszerelés után Berlinben saját zenekart és kiadót alapított, de az első, nagy világégés elsöpörte az üzletet. Anyagi és egészségi helyzete megroppant, s így lépett át a túlsó oldalra. Mindössze 44 éves volt. 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon