Hanafudától Pokemonig

Akár hiszik, akár nem, ma van a Nintendo 131. születésnapja.

Nem viccelek. A céget Jamaucsi Fuszadzsiro alapította Kiotóban 1889. szeptember 23-án. Ekkor még csak egy speciális, tiltott, japán Hanafuda kártyajáték lapjait készítették, ami aztán annyira népszerű lett, hogy a céget fel kellett duzzasztani.


A Nintendo a kártyák gyártása mellett mindenféle üzleti vállalkozásba belefogott. Volt neki taxi üzletága, kettyintős szálloda üzletága, gyártott élelmiszereket és porszívókat, de ezek a vállalkozások sorra megbuktak. Maradt a kártya és a játékgyártás, melyben óriási sikert aratott egy Yokoi Gunpei mérnök által fejlesztett Ultra Hand nevű játék.


Aztán megjelentek az Atari számítógépek. Először még csak a játéktermekben játszhattak az emberek Donkey Kong-ot és Mario Bros-ot, de csakhamar beköltöztek az otthonokba, méghozzá tévékhez kapcsolható konzolok formájában. Innentől kezdve már egyértelmű lett, mi a Nintendo útja és jövője.


A Game Boy volt egy igazán óriási áttörés a nemzetközi játékpiacon. A közel 200 millió darab értékesítésével a mai napig tartja a kézi játékkonzolok eladási listáját. Ha jól tájékozódtam, akkor jelenleg a Nintendo 3DS család kézi konzoljai a legkelendőbbek. S természetesen a csövet sosem szerelő Mario sem kerülte el sorsát, mobilokon is játszható alkalmazás lett.

A Nintendo a játékkonzolok gyártása mellett tulajdonosa lehet az amerikai Seattle Mariners baseballcsapatnak és a szintén amerikai Atlanta Hawks kosárlabdacsapatnak. Szóval a 131 esztendős Nintendo köszöni, jól van!



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon