Les Horribles Cernettes - avagy: a borzalmas CERN lányok


 


I.fejezet - kezdetek és környezet

Az internetet a CERN (Európai Nukleáris Kutatási Szervezet) két munkatársa, Tim Berners-Lee és Robert Cailliau kezdte fejleszteni elsősorban a hatalmas intézmény belső kommunikációjának megoldása végett. 1993 áprilisa óta -a világháló megszületésének éve- tudjuk, hogy a dolog elég jól sikerült, hiszen a bolygó majdnem 4 milliárd lakója használja napi szinten.


II.fejezet - A borzalmas CERN lányok

Michele de Gennaro a CERN egyik csinos, fiatal grafikusa sokszor érezte magát egyedül, mert fizikus barátja mindig sokáig dolgozott. Gondolta, meglepi szerelmét valamivel, ami egyben fel is hívja figyelmét egy gesztusra, melynek része egy arany karikagyűrű ujjacskára történő felhúzása. A CERN minden évben rendezett egy vállalati bulit a nagy Hadron Ütköztető tiszteletére és Michele úgy döntött, érzéseit nyilvánosan ezen a bulin fogja elmondani egy dalban. A dal megszületett, s hogy ne legyen olyan magányos a színpadon, maga mellé választott még három kolléganőt, s ezzel megalapították a Les Horribles Cernettes nevű formációt. Az első fellépésükre az 1992-es rendezvényen került sor. Addigra egy egész lemeznyi dalcsokor született. A lányok énekeltek elektronok ütköztetéséről, antianyagról, Higgs-bozonról, titokzatos sugárzásokról és protonokról mindezt szerelembe, szenvedélybe és melankóliába csomagolva pop és doo-wop stílusban.

A zenekar tagjai balról jobbra: Angela Higney, Michele de Gennaro, Colette Marx-Neilsen, Lynn Veronneau


Íme a dalok listája:

1.Collider

2.Erős kölcsönhatás

3.Az imádott a Nobel-díj

4.Apu laboratóriuma

5.Mikrohullámú szerelem

6.Folyékony nitrogén

7.Szörfözés a neten

8.Minden protonod

9.Számítógépes játékok

10.Antivilág


A dalokat Silvano de Gennaro, a CERN informatikai osztályának elemzője írta.




"Marhanagy" sikerük volt és egészen 2012-ig nyomták együtt. Lassan a CERN-es főállásuk lett a mellékállásuk mert olyan sok meghívásnak kellett eleget tenniük. Aztán a „lánybanda” tagjai szétszóródtak a világban, s azóta csupán két fellépésük volt a CERN-ben.

A történetük önmagában is érdekes lenne, hiszen igazán nem mindennapi, hogy egy efféle nagyon komoly tudományos intézetnek saját lány zenekara van/volt. Ám van még itt valami, egy aprócska plusz csavar.


III.fejezet - Tim Berners-Lee különleges küldeménye

Mint már fentebb írtam, Tim Berners-Lee volt a világháló egyik apukája. 1993-ban, a már működő nyilvános hálózat egyik tesztfeladata volt, hogy egy grafikai elemet kellett elküldeni a már nyílt, működő weboldalra. De mi legyen az? Főnöke asztalán meglátott egy képet, melyen a Les Horribles Cernettes CERN lányzenekar tagjai mosolyogtak. Szinte kínálta magát a kép, így aztán ez volt az első, a világháló legelső fotója, amit megpillanthatott az a pár ezer felhasználó.

De hogy a kedves Olvasó ne maradjon szegényebb, válogattam két dalt a hölgyek „lemezéről”. Elsőként a kissé melankolikus nyitódalt hallgathatják meg, mely elindította a banda „karrierjét.”

Collider



A második szám: Apu laboratóriuma

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon