Nyomok egy kis bulvárt

avagy: egy 100 éves reklám nyomában

Kedvelem a régi újságok reklámhirdetéseit, mert olyan kort idéznek meg, melyben minden jobbnak, szebbnek, nemesebbnek és egyszerűbbnek tűnt. Szóval a hirdetés így jelent meg több újságban is:



A színművész munkája olyan, mint a füst. Az előadás után egy darabig még ott érezni a „teremben” jelenlétét, aztán a füst eloszlik és huss, már el is felejtettük. Ki volt hát eme művész, aki a „világ legjobb hanglemezén” szerepel egy „mesés felvétellel”?


„Ujvári”, Újváry Károly Béla 1897-ben kezdte pályafutását a Budai Színkörben. Aztán Temesvár, majd újra Budapest, s végül Bécs lett a végállomás. Budapest után az osztrák főváros egyik kedvence lett, aki szinte minden alakításába „belecsempészett” egy kis magyaros ízt. Leginkább az operett és a vígjáték műfajában vált ismertté, ám ma már csak a lexikonok őrzik emlékét.





Vagyis, majdnem. Hiszen a régi, megsárgult lapokon még ott a gramofon lemez hirdetése. „UJVÁRI TELEFONÁL” „Mesés felvétel!” „A világ legjobb hanglemeze!” „Alig volt még magyar tréfás felvételnek olyan szenzációs sikere, mint ennek a hanglemeznek, melyet Ujvári Károly, a legkacagtatóbb, a legnépszerűbb budapesti komikus pompásan adott elő. Elejétől végig holtranevettető! Ez a hanglemez pénzért nem kapható, csupán hat öreg, lejátszott lemezért.” 


Szerencsére a gyűjtők megőrizték ezt is. A GRAMOFON ONLINE egyik lelkes tagja, Kiss Gábor Zoltán közre is adta a felvételt. Így, Néki köszönjük, hogy most mi is meghallgathatjuk.


A végén pedig mindenki eldöntheti maga, hogy a „hangszerkirály” WÁGNER tódított vagy igazat mondott-e.

A oldal


B oldal

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon