Casanova megveretése

 Casanováról, a híres kalandorról sokan csak azt tudják, hogy imádta a nőket, főleg ha amazok az ágyában örömmel fogadták a férfi öleléseit, csókjait és egyebét. Ettől függetlenül nagyszerű gondolkodó is volt, filozófus és az okkult „tudományok” ismerője, hét nyelven író, beszélő tudós ember. Kitalálta a lotteria (lottó) nevű szerencsejátékot, melyért XV. Lajos francia király kitüntette és arannyal jutalmazta.

Utazásai során állítólag egyszer Magyarországon is járt, hogy a kiváló magyar gyógyfürdőkben kikúrálja sajgó ízületeit. A Tabánban lelt remek szállásra, a Hadnagy utca 14. szám alatt, a híres Kosztjics Péter-féle Fehér kereszt fogadóban. A magyar tüzes boroktól úgy megmámorosodott, hogy hevesen udvarolni kezdett a fogadós szépséges leányának, Szávának, akinek tetszett a rokokó kalandor fizimiskája. 

No, addig-addig enyelegtek, míg a kalandor megszöktette a leányt, hogy magával vigye Csehországba a Wallenstein kastélyba, ahol ő könyvtárosi állást kapott. Nagyon messzire nem jutottak, mert a Kosztjics család férfitagjai hamar utolérték a párocskát és úgy elverték a kalandort, hogy csak órák múlva tért magához. Nem is maradt sokáig az országban és soha többé nem is jött mifelénk. 

S hogy mindez igaz-e, vagy nem? Lehet, hogy a legenda csak az 1910-es években született Kárpáti Aurél Jacopo meséje című novellája alapján? Ezt már senki sem fogja kibogozni? A helyet azóta is összekötik a híres kalandorral, s ha jól tudom, akkor az egykori fogadó helyén üzemelő Casanova Pub még ma is hirdeti ezt a helyi legendára épülő történetet. S a háznak még tucatnyi szomorú története van, amit egyszer majd elmesélek. Vagy nem.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon