Hány évig élnek a cápák?

 Sokáig csak vállvonogatás volt erre a kérdésre a válasz. Azt sejtették a tudósok, hogy ezek a tökéletes tengertakarítók magas kort is képesek elérni, de erre azért még ők sem számítottak.

Ám a Koppenhágai Egyetem kutatócsoportja rájött, miként is lehet a porcos halak korát megállapítani. Meszes szövetek híján csak egy lehetőségük maradt, a szemlencsék vizsgálata. A lencsékből vett fehérjéket vetették alá radiokarbonos vizsgálatnak, mely így igen pontosan meghatározta az állat életkorát. Ezek után ideiglenesen befogtak több száz különböző cápát és a fogságban született egyedekkel együtt mindegyiket megvizsgálták. Hihetetlen eredmények születtek.

Kiderült, hogy például a nagy fehér cápák 130 évesen válnak ivaréretté és találtak olyan egyedet is, mely 300 évesen is nagyon virgonc volt. 

Friss hír. Néhány hónapja egy igen komoly példányt csíptek el az Ocearch kutatói a kanadai Új-Skócia melletti óceánból. A döbbenetesen nagy, fehér cápa hölgy öt méteres és másfél tonnás szörnyeteg. Nukumi, mert így nevezték el, ötven éves, így a cápák között még viszonylag csitrinek számít. A vizsgálatok és egy chip beültetése után szabadon is engedték.

A dánok kutatásából az is kiderült, hogy a bolygónk legvénebb gerincesei szintén az óceánban laknak. A koruk szerint a grönlandi cápák a Föld nevű bolygó nagy öregjei. Igen szélsőséges természeti viszonyok között érzik magukat a legjobban. 1-10 fokos tengervíz, 1200 méter mélység - ilyen az élőhelyük. Általában 3-5 méteresek, lomhán úsznak és nem válogatósak.

Minden ami úszik, vagy az óceánfenéken mászik az jöhet. 150 évesen érik el a felnőttkort, a felső határ nem ismert, mert nem oly rég találtak egy majdnem 6 méteres, 400 esztendős példányt. Ez azt jelenti, hogy 1620 körül született. Ekkor itt még a török dúlta fel az országot. Az 1848-as forradalom és szabadságharc alatt már fiatal felnőtt cápaként úszkált a Jeges-tengerben és hajkurászta a fiatal cápalányokat. Ma már inkább öreg macsónak számít, aki nem csodálkozik semmin. Azt is nyugodtan tűrte, hogy a tudósok vizsgálgassák. Utána ugyanazzal az unottsággal úszott tova, mint ahogy érkezett. 



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon